Airco

Soorten airco’s

Airco’s zijn essentiële apparaten die helpen om je huis of kantoor op een comfortabele temperatuur te houden. Ze zijn er in verschillende soorten, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Als je de verschillende soorten airco’s begrijpt, kun je een weloverwogen beslissing nemen wanneer je er een kiest voor jouw ruimte.

Tip: De beste airco in de buurt kopen.

 • Centrale airco’s: Dit is het meest voorkomende type airco, vooral in grotere gebouwen of huizen. Het maakt gebruik van kanalen om gekoelde lucht door het hele gebouw te verspreiden. Centrale airco’s staan bekend om hun efficiëntie en hun vermogen om grote ruimtes gelijkmatig te koelen.
 • Kanaalloze, mini-split airco’s: Deze systemen zijn ideaal voor het koelen van individuele kamers. Ze bestaan uit een compressor voor buiten en één of meer luchtbehandelingsunits voor binnen. Ductloze systemen zijn eenvoudig te installeren, flexibel en kunnen onafhankelijk worden geregeld, wat betekent dat je verschillende temperaturen in verschillende kamers kunt instellen.
 • Airconditioners voor ramen: Zoals de naam al zegt, worden deze in een raam geïnstalleerd en zijn ze geschikt voor het koelen van enkele kamers. Ze zijn een kosteneffectieve oplossing voor wie in een klein appartement woont of een specifiek deel van het huis wil koelen.
 • Draagbare airco’s: Dit zijn zelfstandige apparaten die van kamer naar kamer kunnen worden verplaatst. Ze zijn ideaal voor mensen die in kleine ruimtes wonen of mensen die alleen koeling nodig hebben tijdens bepaalde perioden van het jaar.
 • Hybride airco’s: Deze systemen, ook wel bekend als dual-fuel systemen, combineren de functies van een warmtepomp en een oven. Ze zijn energiezuinig en kunnen schakelen tussen gas en elektriciteit, afhankelijk van welke modus het meest efficiënt is.
 • Geothermische verwarming en koeling: Deze systemen gebruiken de constante temperatuur van de aarde om je huis te koelen en te verwarmen. Hoewel de installatiekosten hoger kunnen zijn, bieden ze op de lange termijn aanzienlijke besparingen dankzij hun hoge energie-efficiëntie.
 • Pakket airconditioners (PTAC): Deze zijn meestal te vinden in commerciële omgevingen of grote wooncomplexen. Ze worden door de muur geïnstalleerd en worden vaak gebruikt in hotels, ziekenhuizen en appartementsgebouwen.
 • Slimme airco’s: Deze units kunnen worden bediend via een smartphone app of een domotica systeem. Ze bieden functies zoals energie tracking, planning en afstandsbediening.

Het kiezen van het juiste type airco hangt af van je specifieke behoeften, de grootte van de ruimte die je wilt koelen en je budget. Zorg ervoor dat je al deze factoren in overweging neemt voordat je een beslissing neemt.

Tip: Airco zonder buitenunit IZI Cool

Monoblock airco Wand model IZI Cool Vlaams Brabant

Inverter AC of airco

De vraag of een inverter airco goed of slecht is, hangt af van verschillende factoren. Deze factoren zijn onder andere energie-efficiëntie, kosteneffectiviteit en algeheel comfort. Hier zullen we deze aspecten nader bekijken.

 • Energie-efficiëntie: Een inverter AC is ontworpen om zijn capaciteit aan te passen op basis van de kamertemperatuur. Hierdoor verbruikt hij minder stroom terwijl hij toch een comfortabele omgeving behoudt. Er is ontdekt dat inverter AC’s het energieverbruik jaarlijks met bijna 40% kunnen verminderen.
 • Kosteneffectiviteit: Hoewel de initiële kosten van een inverter AC hoger kunnen zijn dan een traditionele AC, zijn de besparingen op de lange termijn aanzienlijk door het lagere stroomverbruik. Dit maakt het een kosteneffectieve keuze voor mensen die willen besparen op hun energierekening.
 • Comfortniveau: Inverter AC’s bieden een nauwkeurige en consistente koeling. Ze handhaven een stabielere temperatuur vergeleken met traditionele AC’s die in- en uitschakelen, wat leidt tot schommelingen in de kamertemperatuur.
 • Geluidsniveau: Inverter AC’s hebben de neiging om met lagere geluidsniveaus te werken. Dit komt omdat de compressor niet regelmatig aan en uit gaat, maar zijn snelheid aanpast op basis van de temperatuur.
 • Levensduur: De levensduur van een inverter AC kan langer zijn dan een traditionele AC. De reden hiervoor is de verminderde belasting van de compressor door de continue werking met variabele snelheden.
 • Impact op het milieu: Een lager stroomverbruik betekent een kleinere ecologische voetafdruk. Daarom kan de keuze voor een inverter AC een milieuvriendelijkere optie zijn.
 • Onderhoud: Inverter AC’s hebben mogelijk minder onderhoud nodig omdat ze niet de constante aan-en-uit cycli van traditionele AC’s hebben. Dit kan resulteren in minder storingen en reparaties na verloop van tijd.
 • Flexibiliteit: Inverter AC’s zijn zeer efficiënt, dus ze onttrekken niet zoveel stroom aan je batterijen of zonnepanelen, waardoor ze een goede keuze zijn voor huizen met alternatieve energiebronnen.

Of een inverter AC goed of slecht is hangt af van wat je het belangrijkst vindt. Als je energie-efficiëntie, kosteneffectiviteit en een comfortabele en stille omgeving belangrijk vindt, is een inverter AC misschien een goede keuze voor jou. Zoals altijd moet je rekening houden met je specifieke behoeften en omstandigheden voordat je een beslissing neemt.


Waar airco voor woning kopen

Als je een airco voor je huis koopt, moet je rekening houden met verschillende factoren zoals grootte, type en energie-efficiëntie. Bovendien kan de plaats waar je kiest om te kopen ook een belangrijk verschil maken in je winkelervaring. Hier zijn enkele opties waar je een airco kunt kopen.

 • Doe-het-zelf zaken: Deze winkels bieden meestal een breed scala aan airco’s aan. Hun personeel kan je helpen bij het kiezen van het juiste apparaat en biedt misschien ook installatiediensten aan.
 • Online marktplaatsen: Online winkelen biedt gemak en stelt je in staat om verschillende modellen en prijzen in je eigen tempo te vergelijken. Je kunt productbeschrijvingen en reviews van klanten lezen en vaak profiteren van thuisbezorg diensten.
 • HVAC-groothandelaars: Deze plaatsen bieden over het algemeen een brede selectie airconditioningsystemen tegen concurrerende prijzen. Ze kunnen ook gratis verzending aanbieden, wat de gemaksfactor nog groter maakt.
 • Elektronicawinkels: Deze winkels hebben meestal een assortiment airco’s. Het personeel in deze winkels is vaak goed op de hoogte van de producten en kan je helpen bij je keuze.
 • Warenhuizen: Hoewel hun selectie misschien niet zo uitgebreid is als bij andere bronnen, hebben warenhuizen vaak uitverkoop of speciale aanbiedingen die kunnen leiden tot kostenbesparingen.
 • HVAC speciaalzaken: Deze winkels richten zich alleen op verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsproducten. Hun personeel heeft meestal veel kennis en kan deskundig advies geven over het beste systeem voor jouw behoeften.
 • Magazijnclubs: Deze clubs verkopen vaak airco’s tegen gereduceerde prijzen. Houd er wel rekening mee dat deze winkels meestal een lidmaatschap vereisen, wat de totale kosten kan verhogen.

Waar je je airco koopt hangt af van factoren als prijs, productkeuze, klantenservice en gemak. Zorg ervoor dat je investeert in een apparaat dat aan je specifieke behoeften voldoet en binnen je budget past.


Wat kost een airco: prijzen

Airco’s zijn essentiële apparaten die zorgen voor een comfortabele temperatuur in huizen en kantoren. De kosten variëren aanzienlijk op basis van verschillende factoren, waaronder het type apparaat, de functies, de installatiekosten en nog veel meer. Laten we eens kijken naar de verschillende aspecten die de kosten van een airco beïnvloeden.

 • Type apparaat: Airco’s zijn er in verschillende vormen, zoals centrale airconditioners, raamunits, draagbare units en kanaalloze minisplit systemen. Elk type heeft zijn eigen kostenbereik, waarbij centrale airconditioners meestal het duurst zijn omdat ze hele gebouwen kunnen koelen.
 • Grootte en capaciteit: De grootte en koelcapaciteit van een airco hebben ook invloed op de kosten. Grotere units met een hogere BTU-waarde (British Thermal Units, een maat voor de koelcapaciteit) zijn meestal duurder dan kleinere, minder krachtige units.
 • Energie-efficiëntie: Airco’s met een hoge energie-efficiëntie zijn meestal duurder, maar kunnen op de lange termijn geld besparen door lagere elektriciteitsrekeningen. Zoek naar eenheden met een hoge SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) voor de beste energiebesparing.
 • Functies: Extra functies zoals programmeerbare thermostaten, ventilatoren met variabele snelheid en geluidsreductie technologie kunnen de kosten van een airco verhogen. Deze functies kunnen echter ook het comfort en gemak verhogen.
 • Installatiekosten: De kosten voor het installeren van een airco kunnen variëren op basis van de complexiteit van de installatie, de noodzaak van leidingwerk of elektrische upgrades, en lokale arbeidstarieven. Sommige typen airco’s, zoals raamunits, vereisen meestal minder professionele installatie dan andere.
 • Onderhouds- en bedrijfskosten: Hoewel ze geen deel uitmaken van de initiële aankoopprijs, kunnen de onderhoudskosten van een airco en de elektriciteit die hij gebruikt om te werken de totale kosten na verloop van tijd aanzienlijk verhogen. Regelmatig onderhoud, inclusief schoonmaken en servicebeurten, is nodig om het apparaat efficiënt te laten werken.
 • Arbeids- en vergunningskosten: Afhankelijk van de locatie en het type installatie moet je mogelijk ook rekening houden met de kosten van vergunningen en arbeid. Dit kan sterk variëren afhankelijk van de lokale regelgeving en arbeidstarieven.
 • Garantie: Sommige airco’s worden geleverd met een garantie die onderdelen en arbeidsloon voor een bepaalde periode dekt. Hoewel dit de initiële kosten kan verhogen, kan het op de lange termijn geld besparen als er reparaties nodig zijn.

De prijs van een airco wordt beïnvloed door tal van factoren. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de initiële aankoopprijs, maar ook met de lopende kosten voor gebruik en onderhoud. Door al deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij je behoeften en budget.