Barrel sauna of gewone sauna

Barrel sauna in plaats van traditionele sauna

Als je twijfelt tussen een barrel sauna en een traditionele sauna, is er nogal wat om over na te denken. Ja, de goede oude traditionele sauna’s zijn er al eeuwen en zorgen voor die tijdloze uitstraling. Maar laten we niet voorbijgaan aan de charme van barrel sauna’s en de unieke voordelen die ze bieden, waardoor ze voor velen een verleidelijke keuze zijn.

 • Efficiënt gebruik van ruimte: De eigenzinnige cilindrische vorm van barrel sauna’s is niet alleen een lust voor het oog. Het is ook praktisch. Door hun afgeronde wanden hoeft er minder lucht opgewarmd te worden dan in een vierkante of rechthoekige sauna. Dit betekent dat uw sauna sneller warm wordt!
 • Soepele warmtecirculatie: Dankzij het ronde ontwerp stroomt de hete lucht in een barrel sauna op natuurlijke wijze. De lucht stijgt op en daalt vervolgens langs de gebogen wanden, wat leidt tot een gelijkmatigere temperatuur in de hele sauna. Dit zorgt voor een gelijkmatige en aangename saunabeleving.
 • Rustieke charme van barrel sauna: Als u van esthetiek houdt, dan zult u dol zijn op de unieke, rustieke uitstraling van een barrel sauna. Ze passen perfect in een buitenomgeving, met hun opvallende vorm en natuurlijke houten constructie zijn ze een opvallende verschijning in elke tuin of achtertuin.
 • Stevig en duurzaam: Als het op duurzaamheid aankomt, hebben barrel sauna’s een streepje voor. Ze hebben meestal minder naden en verbindingen, wat het risico op lekken en slijtage na verloop van tijd kan verminderen. Bovendien laat het ontwerp het hout natuurlijk uitzetten en inkrimpen, wat de levensduur van je sauna kan verlengen.
 • Ideaal voor buiten: Barrel sauna’s zijn perfect voor buiten. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kunnen op bijna elk vlak oppervlak worden geplaatst zonder dat er een fundering nodig is. Hierdoor zijn ze eenvoudiger en veelzijdiger te installeren dan sommige traditionele modellen.
 • Goede ventilatie: Frisse lucht in je sauna is belangrijk voor het comfort en de luchtkwaliteit. Het ontwerp van barrel sauna’s ondersteunt een efficiënte ventilatie, waardoor de lucht wordt ververst en de vochtigheid beter wordt afgevoerd dan bij sommige traditionele ontwerpen.
 • Eenvoudige montage: Veel barrel sauna’s worden geleverd als voorgeknipte bouwpakketten die makkelijker in elkaar te zetten zijn dan traditionele sauna’s. Dit kan de installatietijd verkorten. Dit kan de installatietijd en -kosten verkorten, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor doe-het-zelvers.

Dus als je een sauna overweegt voor persoonlijk gebruik of om de waarde van een woning te verhogen, dan is een barrel sauna misschien precies wat je nodig hebt. Met hun unieke ontwerp en handige voordelen bieden ze een aanlokkelijk alternatief voor traditionele sauna’s. Of ze nu in een Belgische tuin staan of in een grotere wellnessruimte, een barrel sauna belooft een unieke en aangename sauna ervaring.

Barrel sauna of gewone sauna

Barrel sauna is duurzaam

Als je ervan droomt om een vleugje verwennerij en rust toe te voegen aan je huis of achtertuin, heb je misschien al overwogen om een barrel sauna aan te schaffen. Deze charmante sauna’s zijn niet alleen efficiënt voor die perfecte zweetsessie, maar zijn ook gebouwd om lang mee te gaan. Als je erover denkt om er een te kopen, is het belangrijk om te begrijpen wat een barrel sauna duurzaam maakt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat deze houten wellness centra lang meegaan:

 • Het hout van barrel sauna: De houtsoort die wordt gebruikt voor het maken van een barrel sauna is cruciaal voor de levensduur. Ceder is vaak de beste keuze omdat het van nature bestand is tegen rot, bederf en vervelende insecten. Bovendien heeft cederhout oliën die het weerbestendig maken, wat geweldig is als je een buitensauna plant. Lees meer over houtsoorten voor de barrel sauna.
 • De dikte van de plank telt: De houten planken die het lichaam van de sauna vormen, moeten dik genoeg zijn voor goede isolatie en structurele sterkte. Deze dikte helpt uw sauna verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen te trotseren.
 • Vakmanschap is belangrijk: Barrel sauna’s zijn gemaakt met een kogel- en mofprofiel waardoor de planken goed op elkaar aansluiten. Dit ontwerp laat minimale kieren achter, vermindert het risico op kromtrekken en zorgt voor een warmtebehoudende afdichting terwijl het bijdraagt aan de stevigheid van de constructie. Leer het verschil tussen een elektrische of houtgestookte buitensauna.
 • Sterke banden: Om de duigen stevig bij elkaar te houden worden hoogwaardige roestvrijstalen banden gebruikt. Deze verstelbare banden vangen het natuurlijke uitzetten en krimpen van het hout op zonder de vorm van de sauna te beschadigen. Er is gekozen voor roestvrij staal omdat het bestand is tegen roest en corrosie, wat cruciaal is in de vochtrijke omgeving van een sauna.
 • Stevige fundering: Een stevige, vlakke fundering is een must om structurele stress te voorkomen en de levensduur van uw barrel sauna te verlengen. De juiste fundering houdt de structuur van de sauna spanningsvrij en minimaliseert de kans op kromtrekken en verslechtering na verloop van tijd.
 • Het dak is ook belangrijk: De keuze van het dakbedekking materiaal kan van invloed zijn op de duurzaamheid van uw barrel sauna. Kies voor eersteklas, waterdicht materiaal dat bestand is tegen UV-stralen, zoals canvas of dakspanen voor zwaar maritiem gebruik. Ze beschermen uw sauna tegen de elementen en voorkomen waterschade.
 • Onderhoud is essentieel: Ondanks hun duurzame ontwerp hebben barrel sauna’s regelmatig onderhoud nodig voor een langere levensduur. Dit houdt in dat u het hout behandelt met natuurlijke oliën of beitsen om de vochtbestendigheid te behouden, de metalen banden aandraait als dat nodig is en ervoor zorgt dat de fundering vlak en stevig blijft.
 • Goede ventilatie: Voldoende ventilatie is essentieel om vochtophoping in de sauna te voorkomen, wat houtrot en schimmelgroei kan veroorzaken. Een goed ontworpen barrel sauna heeft ventilatievoorzieningen die de luchtcirculatie bevorderen, het interieur droog houden en de levensduur van de sauna verlengen.

Door rekening te houden met deze duurzaamheidsfactoren bij het investeren in een barrel sauna, bent u verzekerd van een kwaliteitsaanwinst voor uw huis of tuin die gemaakt is om lang mee te gaan. Met regelmatig onderhoud zal uw sauna u jarenlang ontspanning en wellness bieden.


Sauna gebruiken

Vat sauna’s of barrel sauna’s zijn tegenwoordig erg populair, dankzij hun unieke ontwerp en de wellness voordelen die ze bieden. Het is een fantastische plek om tot rust te komen en gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Maar zoals bij alle goede dingen is het belangrijk om te weten wie er veilig van kan genieten en wie er voorzichtig mee moet zijn. Zo kan iedereen een geweldige sauna beleving hebben zonder zijn gezondheid op het spel te zetten. Lees alle barrel sauna info waar je anar opzoek bent. 

Over het algemeen kunnen de meeste mensen veilig genieten van barrel sauna’s als ze er verstandig mee omgaan. De warmte die deze sauna’s opwekken kan gespannen spieren verlichten, de doorbloeding stimuleren en stress verminderen. Er zijn echter een aantal mensen die extra voorzichtig moeten zijn bij het gebruik van sauna’s, inclusief barrel sauna’s, vanwege mogelijke gezondheidsproblemen.

 • Aanstaande moeders: De hoge hitte kan risico’s met zich meebrengen tijdens de zwangerschap en mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Dus als je zwanger bent, is het altijd verstandig om met je arts te overleggen voordat je naar de sauna gaat.
 • Mensen met hartaandoeningen: Als je een hartziekte, hoge bloeddruk of andere hartgerelateerde problemen hebt, pas dan op. De hitte kan je hart en bloedvaten belasten.
 • Kinderen: Het lichaam van kinderen is nog aan het leren om de temperatuur te reguleren, waardoor ze gevoeliger zijn voor extreme hitte. Kinderen onder de 16 kunnen het beste sauna’s gebruiken onder toezicht van een volwassene en voor kortere periodes.
 • Senioren: Naarmate we ouder worden, kan ons vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren afnemen en hebben we meer kans op onderliggende gezondheidsproblemen die kunnen verergeren bij saunagebruik.
 • Mensen met ademhalingsproblemen: Als je astma of bronchitis hebt, kan de hete en soms droge lucht in een sauna je symptomen verergeren.
 • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken: Medicijnen die je bloeddruk of hartslag beïnvloeden kunnen de manier waarop je lichaam reageert op warmte veranderen, waardoor het risico op oververhitting of uitdroging toeneemt.
 • Mensen met huidproblemen: Als je bepaalde huidaandoeningen hebt, kunnen de hitte en het zweten je huid irriteren of je symptomen verergeren. Lees meer over een barrel sauna voor huid problemen.
 • Iedereen die zich niet lekker voelt: Als je je niet lekker voelt, vooral als je koorts hebt, kun je de sauna beter overslaan tot je weer op de been bent. De hitte kan uw lichaam extra belasten als het al aan het vechten is tegen een ziekte.

Voor de meeste mensen kan het gebruik van een barrel sauna een veilige en heerlijke ervaring zijn met veel gezondheidsvoordelen. Maar als je in een van deze categorieën valt, is het cruciaal om voorzichtig te zijn en met een professional uit de gezondheidszorg te praten voordat je sauna sessies deel laat uitmaken van je routine. Let altijd op hoe u zich voelt en verlaat de sauna als u zich duizelig, ongemakkelijk of onwel begint te voelen. Als je deze tips in gedachten houdt, kan een sauna voor veel mensen een geweldig onderdeel zijn van een goed afgerond wellness plan.


Waarom is een barrel sauna goed voor je?

Barrel sauna’s worden steeds populairder en het is geen verrassing waarom. Het unieke ontwerp van de vaten en de voordelen voor de gezondheid maken ze een hot item (pun intended!). Deze charmante constructies in de vorm van vaten geven een frisse draai aan de traditionele sauna-ervaring en combineren stijl met praktisch nut. Dit is waarom een barrel sauna uw nieuwe beste vriend kan zijn voor een wellness lifestyle:

 • Snelle, gelijkmatige verwarming in barrel sauna: Dankzij de gebogen vorm circuleert warmte uitstekend in een barrel sauna. Het ontwerp zorgt ervoor dat de sauna snel opwarmt en de temperatuur gelijkmatig houdt, waardoor u verzekerd bent van een echt meeslepende saunabeleving.
 • Altijd frisse lucht: Vergeleken met vierkante of rechthoekige sauna’s zorgt de ronde vorm van een barrel sauna voor een betere luchtcirculatie. Dit betekent dat u frissere lucht inademt tijdens uw saunasessie, waardoor het ontgiftingsproces aangenamer wordt en u gemakkelijker ademhaalt.
 • Natuurlijke sfeer: Barrel sauna’s zijn meestal gemaakt van eersteklas hout zoals cederhout, wat zorgt voor een gifvrije, natuurlijke omgeving. Het hout voegt een vleugje charme toe aan de esthetische en zintuiglijke ervaring en bestrijdt ook op natuurlijke wijze schimmels en bacteriën, waardoor uw sauna schoon en gezond blijft.
 • Duurzaam gebouwd: De vorm en materialen van barrel sauna’s geven ze een voorsprong als het gaat om duurzaamheid en weerbestendigheid. Het ontwerp zorgt ervoor dat regen en sneeuw er gemakkelijk vanaf glijden, waardoor de kans op waterschade afneemt, terwijl de natuurlijke eigenschappen van het hout rot en ongedierte afweren.
 • Energiebesparend: Vatsauna’s presteren vaak beter dan conventionele sauna’s op het gebied van energie-efficiëntie. De opvallende vorm minimaliseert warmteverlies, wat betekent dat er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te behouden. Dit kan leiden tot lagere elektriciteitsrekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.
 • Stress-buster: Het is bewezen dat tijd doorbrengen in een sauna stress kan wegnemen en ontspanning kan geven. De warmte kalmeert uw spieren en gewrichten, verlicht lichamelijke spanning en bevordert geestelijke rust – precies wat u nodig hebt na een lange dag of een intensieve training.
 • Hart vriendelijk: Regelmatige saunabezoeken kunnen wonderen doen voor uw cardiovasculaire gezondheid. De warmte verhoogt uw hartslag en stimuleert de bloedsomloop, waardoor de effecten van gematigde lichaamsbeweging worden nagebootst. Na verloop van tijd kan dit helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartfunctie te verbeteren.
 • Detox kampioen: Je uitzweten in een sauna is een geweldige manier om je lichaam te ontdoen van gifstoffen. De warmte stimuleert diep zweten en helpt om zware metalen en andere gifstoffen via je huid af te voeren. Dit ondersteunt de natuurlijke ontgifting mechanismen van je lichaam en kan de algehele gezondheid bevorderen.

Saunasessies toevoegen aan je wellness routine kan een schat aan gezondheidsvoordelen opleveren, van een gezonder hart tot betere ontspanning en ontgifting. Een barrel sauna, met zijn snelle verwarming, superieure luchtcirculatie en natuurlijke materialen, biedt een unieke en effectieve manier om deze voordelen te benutten. Dus of je nu op zoek bent naar stressverlichting, gezondheidsverbetering of gewoon een moment van rust, een barrel sauna kan een fantastische aanvulling zijn op je wellness regime.