Buitensauna houtsoorten

Houtsoorten voor een buitensauna

Het kiezen van het beste hout voor een barrel sauna is belangrijk voor de levensduur, het nut en de schoonheid. Verschillende houtsoorten zijn in verschillende mate bestand tegen vocht, rot en insecten – allemaal essentiële factoren bij het bouwen van een buitensauna.

 1. Ceder: Ceder is favoriet voor buitensauna’s, dankzij de inherente weerstand tegen rot, bederf en insectenplagen. Bovendien ruikt het heerlijk en voegt het een extra laag toe aan je saunabeleving. Het vermogen om veranderingen in temperatuur en vochtigheid aan te kunnen zonder te kronkelen of te buigen is nog een reden waarom veel mensen ervan houden.
 2. Hemlock: Een andere populaire keuze is Hemlock, geliefd om zijn gladde textuur en gelijkmatige nerf. Het heeft niet zo’n sterke geur als cederhout, maar het is goed bestand tegen rotting en zal niet veel geld uitgeven. Het strakke, minimalistische uiterlijk kan de buitenkant van uw sauna een strak accent geven.
 3. Vurenhout: Vurenhout komt vaak voor in traditionele Finse sauna’s. De lichte kleur en fijne nerf geven het interieur van de sauna een open en luchtig gevoel. Het heeft echter regelmatig verzorging en onderhoud nodig omdat het van nature niet zo goed bestand is tegen vocht als ceder of hemlock.
 4. Grenen: Als u op zoek bent naar een budgetvriendelijkere optie die er toch geweldig uitziet, overweeg dan grenen. Het heeft een rustieke charme met opvallende knoesten en nerfpatronen, maar je moet het regelmatig behandelen om de duurzaamheid en weerstand tegen vocht en insecten te verhogen. Grenen kan een gezellige, gastvrije sfeer creëren in buitensauna’s.
 5. Lariks: Lariks staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid en is geweldig voor buitengebruik. Net als cederhout is het van nature bestand tegen rot en ongedierte. Na verloop van tijd, als het onbehandeld blijft, krijgt lariks een zilvergrijze patina, wat een unieke uitstraling geeft aan de sauna.
 6. Espen: Als u gevoelig bent voor sterke houtgeuren, is espen misschien iets voor u. Dit zachte hout heeft een glad, niet-giftig oppervlak en geeft geen geur of hars af, wat zorgt voor een schone sauna-ervaring. In vergelijking met hardere houtsoorten zoals ceder of lariks heeft espen echter iets meer TLC nodig om het te beschermen tegen de elementen.
 7. Eucalyptus: Voor een meer ongebruikelijke keuze kun je Eucalyptus overwegen. Dit hardhout is zeer duurzaam en bestand tegen rot en zijn rijke kleuren en nerfpatronen bieden een unieke esthetiek. Om zijn uiterlijk en eigenschappen te behouden, moet Eucalyptus regelmatig worden verzegeld en onderhouden.
 8. Thermisch gemodificeerd hout: Houtsoorten zoals essen of grenen kunnen thermisch worden gemodificeerd om hun duurzaamheid en weerstand tegen rot en vocht te verhogen. Door deze behandeling zijn ze stabieler en trekken ze minder snel krom, waardoor ze goed passen in buitensauna’s waar weerbestendigheid cruciaal is.

Denk bij het kiezen van hout voor je buitensauna aan duurzaamheid, hoeveel onderhoud je wilt plegen, je esthetische voorkeuren en je budget. Ceder is een populaire en betrouwbare keuze vanwege de natuurlijke eigenschappen en het weinige onderhoud, waardoor het een fantastische investering is voor een langdurige buitensauna ervaring.

Buitensauna houtsoorten

Hout van sauna

Bij het kiezen van het perfecte hout voor een barrel sauna draait alles om het vinden van een houtsoort die bestand is tegen vocht. Dit geeft je sauna het vermogen om lang mee te gaan in de stomende, vochtige omstandigheden die typisch zijn voor een sauna.

Hoe kan een stuk hout tegen vocht? Dat heeft alles te maken met zijn inherente eigenschappen en de behandelingen die het ondergaat. Dit maakt sommige houtsoorten beter geschikt voor sauna’s. Laten we het eens op een rijtje zetten:

 • Het zit allemaal in de houtsoort: Bepaalde houtsoorten hebben natuurlijke oliën en harsen die water wegdrukken. Neem bijvoorbeeld cederhout – dat staat bekend om zijn natuurlijke oliën die het beschermen tegen bederf en vocht.
 • Het belang van de dichtheid van de nerf: Hout met een compactere nerf neemt minder water op, wat betekent dat er minder kans is op kromtrekken en opzwellen. Dus als je te maken hebt met veel vocht, is hout met een dichte nerf je beste keuze.
 • Kernhout vs. spinthout: Het kernhout van een boom, het stevige, binnenste gedeelte, kan meestal beter tegen vocht dan het buitenste spinthout. Daarom kiezen we vaak voor hout met veel kernhout als het gaat om vochtbestendigheid.
 • De magie van behandelingsprocessen: We kunnen hout behandelen met verschillende chemicaliën en processen om het nog beter bestand te maken tegen vocht. Thermische modificatie gebruikt bijvoorbeeld warmte om de celstructuur van het hout aan te passen, waardoor het minder snel water opneemt.
 • Rotbestendigheid is belangrijk: Sommige houtsoorten zijn van nature bestand tegen rot, waardoor ze beter bestand zijn tegen schimmels en andere beestjes die van vochtige plekken houden. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw saunahout lang meegaat.
 • De kunst van het kruiden: Hout dat goed gedroogd is en zich heeft aangepast aan de luchtvochtigheid is stabieler en minder vatbaar voor vochtgerelateerde problemen. Door het kruiden wordt het interne vochtgehalte van het hout aangepast aan de omgeving.
 • Onderhoudsgemak: Het is altijd fijn als je hout makkelijk te onderhouden en te behandelen is tegen vocht. Regelmatig onderhoud, zoals verzegelen en behandelen, kan de vochtbestendigheid van het hout na verloop van tijd echt verhogen.
 • Kan goed overweg met afdichtmiddelen: Sommige houtsoorten zijn beter bestand tegen verzegelingen en afwerkingen die ze een extra laag bescherming tegen vocht geven. Deze behandelingen kunnen een doorbraak betekenen in het verlengen van de levensduur van saunahout.

Dus als u een sauna ontwerpt of vernieuwt, is het kiezen van het juiste hout essentieel om ervoor te zorgen dat het kan overleven en gedijen in de vochtige sauna-omgeving. Hout dat vocht van nature tegenhoudt of dat behandeld is om vocht tegen te houden, biedt een veiligere sauna-ervaring die langer meegaat. Daarom is het de moeite waard om de tijd te nemen om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van uw saunahout, om er zeker van te zijn dat het materiaal dat u kiest geschikt is voor de specifieke eisen van een sauna. Ontdek ook of je liever een elektrische of houtgestookte buitensauna zou willen hebben. 


Warmtebehandeling van sauna hout 

Als het om sauna hout gaat, is er een behoorlijk cool proces dat ‘warmtebehandeling’ heet en dat het hout echt een upgrade kan geven. Dit is niet alleen een verandering aan het oppervlak – het verandert het hout tot in de cellen en verbetert de duurzaamheid, het vochtgehalte en de weerstand tegen rotting. In wezen wordt het hout voorbereid op de stomende, hoge temperatuur omstandigheden van een sauna.

Wat houdt deze ‘warmtebehandeling’ in? Het wordt ook wel thermische modificatie genoemd en het draait allemaal om het opvoeren van de warmte. Het hout wordt verwarmd tot temperaturen die meestal tussen de 180°C en 230°C liggen, in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving met een laag zuurstofgehalte. Deze hete ontmoeting brengt een paar geweldige veranderingen in het hout teweeg:

 1. Het wordt harder: De hoge temperaturen breken iets af dat hemicelluloses in het hout wordt genoemd en dat verantwoordelijk is voor waterabsorptie. Dit betekent dat het hout minder snel opzwelt of krimpt als het nat wordt – een groot pluspunt in een sauna, waar het hout door verwarmings- en afkoelingscycli gaat.
 2. Verhoogt de weerstand tegen rotting: Warmtebehandeling verhongert de groei van schimmels door de voedingsstoffen te verwijderen die schimmels nodig hebben om te gedijen. Dit maakt het hout sterker tegen rot, waardoor het langer meegaat in de vochtige sauna.
 3. Betere isolatie: Het hele proces verbetert de isolatie-eigenschappen van het hout door een gelijkmatigere celstructuur te creëren. Dit helpt om uw sauna op precies de juiste temperatuur te houden.
 4. Een nieuw uiterlijk: Het geeft het hout een diepere, rijkere kleur, wat bijdraagt aan de visuele aantrekkingskracht van uw sauna. U krijgt ook een gelijkmatige kleuring en minder kans op harslekkage, wat bijdraagt aan een consistenter en aantrekkelijker uiterlijk.
 5. Minder chemicaliën nodig: Omdat warmte behandeld hout duurzamer en rotbestendiger is, hebt u minder chemische conserveringsmiddelen nodig. Dat is goed nieuws voor sauna’s, waar het gebruik van chemicaliën tot een minimum beperkt moet worden om gezondheids- en milieuredenen.
 6. Groene duimen omhoog: Het proces wordt over het algemeen gezien als milieuvriendelijker dan traditionele chemische behandelingen, omdat het gebruik maakt van warmte in plaats van schadelijke stoffen om het hout te beschermen. Dit past helemaal in de groeiende vraag naar duurzame bouwmaterialen.
 7. Portemonnee vriendelijk: Hoewel warmte behandeld hout vooraf misschien iets meer kost dan onbehandeld hout, kan de langere levensduur en lagere onderhoudsbehoefte het op de lange termijn kosten effectiever maken.
 8. Goed voor allergieën: Hitte behandeld hout geeft geen schadelijke chemicaliën af, waardoor het een veiligere keuze is voor mensen met allergieën of gevoeligheden. Dit is vooral belangrijk in een sauna, waar je dicht bij het hout zit in een warme, afgesloten ruimte.

Warmtebehandeling versterkt de eigenschappen van sauna hout, waardoor het perfect geschikt is voor de unieke eisen van een sauna. Door te kiezen voor warmte behandeld hout voor uw sauna, kiest u voor een duurzamere, visueel aantrekkelijkere en milieuvriendelijkere optie die uw sauna sessies nog jaren zal verbeteren.


Beste hout voor barrel sauna

Het kiezen van de perfecte houtsoort voor uw barrel sauna is essentieel gezien de unieke omstandigheden die sauna’s creëren. De intense hitte en vochtigheid vereisen materialen die standhouden zonder krom te trekken, te barsten of schimmel aan te trekken. Sommige houtsoorten vertonen een natuurlijke veerkracht in deze omstandigheden, en ze hebben ook het potentieel om de algehele sauna beleving te verbeteren.

 • Ceder: Ceder is geliefd om zijn rijke aroma en natuurlijke oliën. Het is ongelooflijk goed bestand tegen vocht, rot en ongedierte. Bovendien is ceder een fantastische isolator, waardoor uw sauna lekker warm blijft. Met de juiste verzorging kan een ceder sauna wel 20-30 jaar meegaan, waardoor het een favoriete keuze is voor zowel binnen- als buitensauna’s.
 • Vurenhout: Vurenhout is favoriet in traditionele Finse sauna’s dankzij de lichte kleur en gladde textuur. Door zijn weerstand tegen kromtrekken en krimpen is het ideaal voor de warm-koud cycli van een sauna. Als je het goed verzorgt, kan sparrenhout 15-25 jaar meegaan in een sauna.
 • Esp: Esp is geweldig voor mensen die gevoelig zijn voor sterke houtgeuren, dankzij het minimale aroma. Bovendien is het hypoallergeen. De bleke, gelijkmatige nerf van het hout draagt bij aan een rustgevende saunasfeer. Esp kan ongeveer 20-25 jaar meegaan in sauna condities, waardoor het een stevige keuze is voor binnenpanelen en banken.
 • Hemlock: Hemlock heeft een gelijkmatige textuur en lichte kleur, net als sparrenhout, maar biedt iets meer weerstand tegen rot en insecten. Als je geen fan bent van sterke houtgeuren in je sauna, kan dit de keuze voor jou zijn. Hemlock kan ongeveer 20-30 jaar meegaan in een sauna, afhankelijk van hoe goed je het onderhoudt en hoeveel het wordt blootgesteld aan extreme omstandigheden.
 • Grenen: Grenen gaat misschien niet zo lang mee als ceder of espen, maar het is een budgetvriendelijkere optie voor het interieur van een sauna. De aangename geur en warme, gelige kleur kunnen de sfeer van uw sauna echt versterken. Grenen gaat ongeveer 10-20 jaar mee in een sauna, waardoor het een goede keuze is als u weinig geld hebt of alleen een oplossing voor de korte termijn nodig hebt.
 • Eucalyptus: Eucalyptus wordt steeds populairder in moderne sauna’s. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, natuurlijke oliën en verfrissende geur, die de therapeutische ervaring van een sauna kunnen verbeteren. Eucalyptus kan ongeveer 25-35 jaar meegaan in sauna condities, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel commerciële als high-end woonsauna’s.
 • Lindehout: Basswood is een andere hypoallergene houtsoort die steeds populairder wordt in de saunabouw. Door het lichte, gelijkmatige uiterlijk en de zachte, gladde textuur is het perfect voor banken en rugleuningen. Basswood kan ongeveer 15-20 jaar meegaan in een sauna, zolang het goed wordt onderhouden en niet te veel wordt blootgesteld aan vocht.
 • Teakhout: Teak komt minder vaak voor vanwege het hogere prijskaartje, maar het is een uitzonderlijk stevige houtsoort die bestand is tegen vocht, rot en ongedierte. De natuurlijke oliën helpen het om de harde sauna-omgeving te weerstaan en de rijke gouden kleur voegt een vleugje luxe toe. Teakhout kan meer dan 30 jaar meegaan in een sauna, waardoor het een goede investering is voor een eersteklas sauna-ervaring.

Als u een houtsoort voor uw sauna kiest, let dan niet alleen op het uiterlijk en het gevoel, maar ook op hoe lang elke soort meegaat en welk onderhoud ze nodig hebben. Ceder en eucalyptus zijn de beste keuzes vanwege hun lange levensduur en bestendigheid tegen sauna-omstandigheden, terwijl opties als sparren en espen een mooie balans bieden tussen duurzaamheid en traditionele charme. Kijk welk type sauna voor jou het meest geschikt is, een barrel sauna of gewone sauna. wil je liever nog meer barrel sauna info? Lees dan hier verder. Ontdek ook een barrel sauna voor de huid en andere voordelen.