Elektrische of houtgestookte buitensauna

Houtgestookte of elektrische kachel in buitensauna

Als je erover nadenkt of je een houtgestookte of een elektrische sauna wilt, zijn er een heleboel verschillende factoren waar je over na moet denken. Hier volgt een kleine uitsplitsing om je te helpen je weg te vinden in je opties: Ontdek verschillende soorten kachels voor barrel sauna’s

 • De warmtebron: Houtgestookte sauna’s krijgen hun warmte van ouderwets brandhout, meestal verbrand in een kachel of kachel in de sauna zelf. Elektrische sauna’s daarentegen gebruiken elektriciteit om verwarmingselementen aan te drijven die in de wanden of vloer van de sauna zijn weggestopt.
 • Brandveiligheid: Met een houtgestookte sauna speel je letterlijk met vuur. Deze traditionele opstelling heeft een bepaalde charme, maar u moet ook rekening houden met potentiële brandgevaren, zoals vonken, sintels of zelfs koolmonoxide als de ventilatie niet goed is.
 • Elektrische veiligheid: Elektrische sauna’s werken op – je raadt het al – elektriciteit. Zolang ze goed worden geïnstalleerd en onderhouden, zijn ze over het algemeen redelijk veilig. Maar zoals bij elk elektrisch apparaat is er altijd kans op zaken als kortsluiting of oververhitting.
 • Invloed op het milieu: Houtgestookte sauna’s gebruiken hout (een hernieuwbare bron) als belangrijkste brandstof. Maar het is de moeite waard om te bedenken waar dat hout vandaan komt en wat voor uitstoot er wordt geproduceerd als het wordt verbrand. Elektrische sauna’s zijn vaak energiezuiniger en schoner in termen van uitstoot tijdens het gebruik, maar kunnen nog steeds gevolgen hebben voor het milieu, afhankelijk van hoe de elektriciteit wordt opgewekt.
 • Benodigdheden voor installatie: Om een houtgestookte sauna te installeren, moet u de houtkachel of kachel opstellen en zorgen voor een goede ventilatie. Elektrische sauna’s vereisen de juiste bedrading en moeten misschien door een professional worden gedaan om ervoor te zorgen dat alles aan de normen voldoet.
 • Onderhoud nodig: Houtgestookte sauna’s vereisen regelmatig onderhoud van de houtkachel of kachel, zoals het schoonmaken van de as, het controleren van de schoorsteenkanalen en zorgen voor een goede ventilatie. Elektrische sauna’s zijn meestal iets makkelijker te onderhouden, met als belangrijkste taken af en toe de elektrische onderdelen controleren en zorgen dat de isolatie in goede staat is.
 • Warmteregeling: Als je op zoek bent naar een meer traditionele sauna-ervaring, kun je bij een houtgestookte sauna de warmte regelen door in te stellen hoeveel hout je verbrandt. Elektrische sauna’s bieden een preciezere temperatuurregeling via een thermostaat, wat superhandig en gemakkelijk in gebruik kan zijn.
 • Persoonlijke voorkeuren: Uiteindelijk komt de keuze tussen een houtgestookte en elektrische sauna vaak neer op wat je persoonlijk het prettigst vindt. Misschien houdt u van de sfeer en het ritueel van het opwarmen van een houtgestookte sauna, of misschien geeft u de voorkeur aan het gemak en de controle die een elektrische sauna u biedt.

Beide soorten sauna’s kunnen heerlijke en ontspannende ervaringen bieden, elk met hun eigen veiligheidsoverwegingen en voordelen. Bij het kiezen tussen de twee is het belangrijk om een afweging te maken tussen je voorkeuren, levensstijl en bereidheid om met onderhoud en veiligheidsmaatregelen om te gaan. Welk type sauna u ook kiest, onthoud dat veiligheid voortkomt uit een juiste installatie, regelmatig onderhoud en een goede werking.

Elektrische of houtgestookte buitensauna

Onderhoud van elektrische vs houtgestookte sauna

Als u de onderhoudseisen van elektrische versus houtgestookte sauna’s tegen elkaar afweegt, is het cruciaal om de fundamentele contrasten tussen deze twee saunastijlen te leren kennen. Ze bieden elk een aparte ervaring en voordelen, maar ze brengen ook hun eigen onderhoudstaken met zich mee. Ontdek ook de voordelen van een barrel sauna voor de huid.

Verzorging van een elektrische sauna

 • Opruimen: Elektrische sauna’s zijn meestal minder schoon te maken dan hun houtgestookte tegenhangers, omdat er geen verbranding plaatsvindt. Een eenvoudige routinereiniging houdt in dat je de binnenkant goed schoonmaakt met een mild schoonmaakmiddel en water om zweet of resten te verwijderen.
 • Zorg voor de verwarmingselementen: De verwarmingselementen in elektrische sauna’s moeten regelmatig worden nagekeken op tekenen van slijtage. Als u iets vreemds ziet, laat die onderdelen dan meteen vervangen om ervoor te zorgen dat uw sauna de warmte efficiënt blijft afgeven.
 • Elektrische onderdelen: Houd alle elektrische aansluitingen en draden in de gaten om er zeker van te zijn dat alles veilig en gezond is en om mogelijke problemen in de kiem te smoren. Volg altijd het advies van de fabrikant voor het onderhoud van uw sauna, en als er iets niet helemaal in orde lijkt, aarzel dan niet om een professionele elektricien in te schakelen.
 • Onderhoud bedieningspanelen: Elektrische sauna’s hebben bedieningspanelen waarmee u de temperatuur en de duur naar wens kunt instellen. Houd dit paneel spik en span en vrij van stof of vocht om ervoor te zorgen dat het zijn werk goed blijft doen.

Een houtgestookte sauna onderhouden

 • Schoonmaken van de vuurkist: Maak er een gewoonte van om as en andere stukjes en beetjes uit de vuurkist te verwijderen om de lucht vrij te laten stromen en het verbrandingsproces soepel te laten werken. Maak de vuurkist elke keer dat je hem gebruikt goed schoon om ophopingen te voorkomen en je warmtebron zo constant mogelijk te houden.
 • De schoorsteen controleren: Bekijk de schoorsteen af en toe op eventuele verstoppingen of obstructies die de luchtstroom kunnen belemmeren. Geef de schoorsteen af en toe een goede schrobbeurt om roet of creosoot, die brandgevaarlijk kunnen zijn, te verwijderen.
 • Je brandhout opslaan: Bewaar je brandhout op een droge plek om te voorkomen dat het gaat schimmelen of wegrotten. Doorgewinterd hardhout zoals berken of cederhout is een goede keuze omdat het veel warmte afgeeft en nauwelijks rook.
 • Houd de temperatuur in de gaten: Houd het vuur goed in de gaten om de temperatuur in de sauna precies zo te houden als u wilt. Pas de luchtstroom aan en voeg meer hout toe als dat nodig is om de warmte mooi gelijkmatig te houden tijdens uw saunasessie.

Beide soorten sauna’s hebben hun eigen unieke voordelen en ervaringen te bieden, en of u voor elektrisch of houtgestookt kiest, hangt af van wat u zoekt in een sauna. Als het u om gemak en eenvoudig onderhoud gaat, dan is een elektrische sauna misschien iets voor u. Maar als u houdt van het traditionele gevoel van het verzorgen van een houtvuur en het niet erg vindt om er wat meer werk in te stoppen, dan kan een houtgestookte sauna u een echte authentieke sauna-ervaring geven.

Als u op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke optie met probleemloze temperatuurregeling, dan is een elektrische sauna misschien iets voor u. Aan de andere kant, als u houdt van de sfeer en het ritueel van het verzorgen van een houtvuur, dan is een houtgestookte sauna misschien wel iets voor u. Als het erop aankomt, bedenk dan wat bij uw levensstijl past, waar u van geniet en wat u aan onderhoud aankunt als u tussen deze twee saunastijlen kiest.


Elektrische of houtgestookte sauna kopen

Het kopen van je perfecte buitensauna kan een beetje een puzzel zijn. Je moet rekening houden met talloze ontwerpen, maten, materialen en verwarmingsmethoden. Maar maak je geen zorgen, ik ben er om je te helpen door het proces te navigeren en een beslissing te nemen die bij je past. Hier is een vriendelijke gids voor het kiezen van je ideale buitensauna: Lees de verschillen tussen een barrel sauna of gewone sauna.

 • Opwarming van sauna: Ben je meer een traditionalist of een liefhebber van modern comfort? Als u houdt van de ouderwetse manier van doen en het niet erg vindt om het een beetje te onderhouden, dan is een houtgestookte sauna misschien iets voor u. Het geeft je die authentieke sauna-ervaring met een vleugje natuur. Denk er wel aan dat je het vuur in de gaten moet houden. Als het u om gemak en precisie gaat, dan is een elektrische sauna misschien iets voor u. Hij is makkelijk in gebruik en je kunt de temperatuur tot in de puntjes regelen. Houd er wel rekening mee dat er een stroombron nodig is en dat de elektriciteitsrekening iets hoger kan uitvallen.
 • Grootte en capaciteit: Hoe groot moet je sauna zijn? Dat hangt af van de ruimte die u hebt en hoeveel mensen er tegelijkertijd gebruik van zullen maken. Maten kunnen variëren van knusse tweezitters tot ruimere modellen waar zes of meer saunaliefhebbers in passen.
 • Materiaal: Uw sauna moet bestand zijn tegen de elementen, dus ga voor robuuste, weerbestendige materialen. Hout is een populaire keuze, met opties zoals cederhout of Scandinavisch vurenhout die een charmant esthetisch tintje geven en tegelijkertijd stevig zijn. Leer meer over houtsoorten van buitensauna‘s. 
 • Isolatie: Een goed geïsoleerde sauna is een warme, energiezuinige sauna. Goede isolatie houdt de warmte in de sauna constant, wat uw comfortniveau verhoogt terwijl u lekker aan het chillen bent.
 • Ontwerp en stijl: Kies een ontwerp dat past bij uw buitenruimte en persoonlijke stijl. Er is keuze genoeg, van rustieke blokhutten tot strakke, moderne prefab units.
 • Toegankelijkheid en plaatsing: Denk na over waar je sauna komt te staan. Hij moet in de buurt van een stroombron staan (als je voor elektrisch gaat), en hij moet goed ventileren om overtollige warmte en vocht af te voeren.
 • Extra functies: Zin in een ingebouwde bank? LED-verlichting? Een audiosysteem? Verstelbare ventilatieopeningen? Dit zijn slechts enkele van de extra’s die uw saunasessies nog aangenamer kunnen maken.
 • Budget: Last but not least, stel een budget vast. Houd rekening met zowel het initiële prijskaartje als eventuele lopende onderhoudskosten om er zeker van te zijn dat u een verstandige investering doet.

Als je over deze punten hebt nagedacht, ben je goed uitgerust om een buitensauna te kiezen die precies past bij je behoeften, levensstijl en portemonnee. En vergeet niet dat kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit essentieel zijn om ervoor te zorgen dat u jarenlang kunt genieten van uw buitensauna.


Prijs van elektrische vs houtgestookte buitensauna

Bij het afwegen van de gebruikskosten van elektrische sauna’s versus houtgestookte sauna’s moet je aan een heleboel dingen denken. Dit zijn onder andere de kosten van brandstof of elektriciteit, het installatieproces, alles tiptop in orde houden en hoe efficiënt het geheel is. Laten we eens in deze kosten duiken: Ontdek meer over de barrel sauna

 • Buitensauna kopen: Elektrische sauna’s hebben in het begin meestal een hoger prijskaartje omdat je bepaalde apparatuur nodig hebt, zoals saunakachels, besturing, bedrading en misschien zelfs wat upgrades aan je elektrische paneel.
 • De prijs van stroom: Als u een elektrische sauna gebruikt, gaat uw elektriciteitsrekening omhoog. Hoeveel per sessie kan variëren, maar het wordt ruw geschat op ongeveer €2,50 voor een gezellige zweetsessie van 2 uur.
 • Onderhoud: Elektrische sauna’s kunnen gemakkelijker zijn dan hun houtgestookte vriendjes. Dat komt omdat ze geen as of roet uitspugen dat je na elk gebruik moet opruimen.
 • De kosten van brandhout: Bij een houtgestookte sauna komt een groot deel van de gebruikskosten neer op de prijs van het brandhout. Dit hangt af van waar u woont en hoe gemakkelijk u aan hout kunt komen.
 • Het opzetten van een winkel: Houtgestookte sauna’s zijn in het begin misschien vriendelijker voor je portemonnee, maar het opzetten kan meer kosten omdat je de juiste ventilatie en een schoorsteen nodig hebt.
 • Brandstof opslaan: Iets anders om over na te denken zijn de kosten en de ruimte die je nodig hebt om al dat brandhout op te slaan.
 • Onderhoud: Houtgestookte sauna’s moeten regelmatig worden schoongemaakt om as en roet te verwijderen. Bovendien kunnen er na verloop van tijd extra kosten ontstaan om de kachel en schoorsteen in goede staat te houden.
 • Rendement: Houtgestookte sauna’s worden meestal sneller warm en kunnen heter worden dan elektrische. Dit kan betekenen dat je tijd en energiekosten bespaart.

Hoewel elektrische sauna’s in het begin misschien meer kosten en je elektriciteitsrekening verhogen, hebben ze meestal minder onderhoud nodig. Aan de andere kant hebben houtgestookte sauna’s hun eigen lopende kosten, zoals het kopen van brandhout en frequenter onderhoud. De keuze tussen de twee hangt vaak af van je voorkeur, de middelen die je hebt en of je gemak belangrijker vindt dan een meer ouderwetse sauna-ervaring. Lees nog meer info over barrel sauna’s