Drinkwatersysteem HORECA

Drinkwatersysteem voor HORECA

Als het gaat om het runnen van een succesvol hotel of restaurant is een drinkwatersysteem van topklasse een onmisbaar element. Het is een absolute must-have, die zorgt voor schoon, verfrissend water voor de gasten en tegelijkertijd voldoet aan de operationele behoeften van het bedrijf. Deze systemen zijn ontworpen om grote volumes aan te kunnen, voldoen aan strenge voorschriften en komen tegemoet aan de unieke eisen van de horeca, terwijl de waterkwaliteit en efficiëntie gewaarborgd blijven. Drinkwatersysteem horeca

Deze drinkwatersystemen in hotels en restaurants bestaan uit verschillende technologieën en processen. Hun doel? Het zuiveren en distribueren van water door het hele etablissement. En het gaat niet alleen om drinkwater – ze zijn ook essentieel voor voedselbereiding, reiniging en andere operationele behoeften. Laten we het eens van dichterbij bekijken:

 • Waterbron: Waar het water vandaan komt – gemeentelijk water, putwater of oppervlaktewater – bepaalt de oorspronkelijke kwaliteit en hoeveel behandeling het nodig heeft.
 • Filtratie: Bij deze stap gaat het om het verwijderen van deeltjes (zoals vuil, bezinksel en roest) die zich in het water kunnen bevinden. Filters zijn er in alle soorten en maten, van grove zeven tot fijne membraanfilters.
 • Ontharden: Hard water is een veel voorkomend probleem in veel gebieden, dankzij hoge calcium- en magnesiumgehaltes. Ontharders wisselen deze ionen uit met natrium of kalium om kalkaanslag in leidingen en apparaten tegen te gaan.
 • Desinfectie: Dit is een cruciale stap om ziekteverwekkers te doden. Methoden zijn onder andere chlorering, ultraviolet licht en ozonbehandeling, waardoor het water veilig is om te drinken en te gebruiken bij de bereiding van voedsel.
 • Omgekeerde osmose (RO): Dit superefficiënte proces verwijdert een heleboel verontreinigingen – denk aan opgeloste zouten, bacteriën en virussen. Het doet dit door het water door een semi-permeabel membraan te persen.
 • Koolstoffiltratie: Actieve koolstoffilters zijn geweldig voor het verwijderen van chloor, organische verbindingen en geuren, waardoor de smaak en geur van het water verbetert.
 • Kalk- en corrosiebestrijding: Door het water te behandelen kunnen we schade aan het sanitair en de apparaten voorkomen. Hierdoor gaan ze langer mee en werken ze efficiënter.
 • Controle en onderhoud: Regelmatige controles en onderhoud zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit constant blijft en eventuele problemen snel kunnen worden opgelost.

Voor de horeca in België, waar de normen voor waterkwaliteit en culinaire uitmuntendheid hoog zijn, is investeren in een robuust drinkwatersysteem essentieel. Het helpt niet alleen om te voldoen aan de gezondheidsvoorschriften, maar het verbetert ook de gastervaring door water van topkwaliteit te leveren. Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij professionals op het gebied van waterbehandeling. Zij kunnen helpen bij het ontwerpen en onderhouden van een systeem dat perfect voldoet aan de specifieke behoeften van je zaak.

Drinkwatersysteem HORECA

Waterfiltratie voor hotel

Waterfiltratie systemen in hotels zorgen niet alleen voor schoon water – ze zijn een doorbraak. Ze kunnen geld besparen, het milieu helpen en gasten gelukkiger maken. Laten we het eens op een rijtje zetten:

 • Minder waterverspilling: Met een waterfiltratie systeem kunnen hotels hun waterverbruik verminderen. Hoe? Door gasten vers, gefilterd kraanwater te geven, is er geen flessenwater nodig in de kamers en vermijden we veel afval van ouderwetse filtratie methoden.
 • De operationele kosten gaan omlaag: Als hotels waterfilter systemen aanschaffen, besparen ze op de lange termijn. Geen kosten meer voor het kopen, opslaan en weggooien van flessen water voor eenmalig gebruik. Bovendien hebben deze systemen meestal minder onderhoud nodig dan traditionele methoden, wat nog meer besparingen oplevert.
 • Een langere levensduur voor sanitair en apparatuur: Deze systemen werken hard om onzuiverheden en bezinksel te verwijderen, waardoor kalkaanslag en corrosie in sanitair en apparatuur wordt voorkomen. Dit betekent minder reparaties en vervangingen, waardoor je meer geld bespaart op onderhoud en apparatuurkosten.
 • Energiebesparing: Geloof het of niet, maar waterfilter systemen kunnen ook helpen energie te besparen door de noodzaak voor het verwarmen en pompen van water te verminderen. Gefilterd water heeft minder energie nodig om op te warmen dan onbehandeld water, dus hotels kunnen besparen op energieverbruik en -kosten.
 • Een betere gastervaring: Als gasten zien dat ze toegang hebben tot schoon, gefilterd water, laat dat zien dat het hotel geeft om kwaliteit en duurzaamheid. Gasten houden van het gemak en het groene aspect van hervulbare waterstations of filters op de kamer, wat leidt tot tevreden klanten en lovende reviews.
 • Het milieu helpen: Door minder plastic flessen voor eenmalig gebruik te gebruiken, helpen waterfilter systemen hotels hun impact op het milieu te verminderen. Dit past perfect bij de groeiende voorkeur van consumenten voor milieuvriendelijke verblijven en laat zien dat het hotel een echte vriend van het milieu is.
 • Bijblijven met regelgeving en normen: Met een waterfiltratie systeem is de kans groter dat hotels voldoen aan de wettelijke eisen voor waterkwaliteit en -veiligheid of deze zelfs overtreffen. Door gasten te voorzien van gefilterd water dat aan de normen voldoet, kunnen hotels mogelijke boetes of sancties vermijden.
 • Onderscheidend vermogen: Hotels die duurzaamheid en het welzijn van gasten op de voorgrond plaatsen door middel van zaken als waterfiltratie kunnen zich onderscheiden van concurrenten. Door hun inzet voor het milieu en gasttevredenheid te promoten, kunnen ze milieubewuste reizigers aantrekken en hun merkimago een boost geven.

Het kopen van een waterfiltratie systeem kan hotels veel voordelen bieden, zoals geld besparen, het milieu helpen en gasten gelukkiger maken. Door te besparen op waterverbruik, operationele kosten en energieverbruik, en tegelijkertijd de gastervaring te verbeteren en groener te zijn, kunnen hotels zich profileren als koplopers op het gebied van duurzaamheid en veeleisende reizigers aantrekken die op zoek zijn naar milieuvriendelijke verblijfplaatsen.


Soorten waterfilters voor horeca

In elke eetgelegenheid is het belangrijk om een uitstekende waterkwaliteit te hebben, niet alleen om te koken, maar ook om je klanten tevreden te houden. Er worden een heleboel verschillende waterfilters gebruikt om ervoor te zorgen dat het water schoon en veilig is. Deze kunnen zo eenvoudig of complex zijn als je wilt, afhankelijk van wat je uit het water wilt halen. Hier volgt een klein inzicht in de soorten waterfilters die gewoonlijk worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie om bedrijven te helpen kiezen wat het beste voor hen is.

 • Bezinkselfilters: Zie deze als een zeef voor je water. Ze vangen de grote dingen zoals vuil, zand en roest op terwijl het water door een poreus materiaal stroomt. Het lijkt een beetje op het zeven van pasta, maar dan voor je water!
 • Koolstoffilters: Deze zijn vrij gebruikelijk in waterfiltersystemen. Ze zijn geweldig voor het verwijderen van chloor, vreemde geuren en sommige chemicaliën. Ze zijn meestal gemaakt van actieve kool of koolstofblokken.
 • Omgekeerde osmose (RO) systemen: RO-systemen zijn als de superhelden onder de waterfilters. Ze gebruiken een speciaal membraan om allerlei nare dingen uit het water te verwijderen – denk aan opgeloste vaste stoffen, zware metalen en bacteriën. Je vindt RO-systemen vaak naast andere filters voor een echt grondige reiniging.
 • Ultraviolet (UV) desinfectiesystemen: Deze maken gebruik van UV-licht om bacteriën, virussen en andere micro-organismen in het water te vernietigen. Ze zijn vaak de laatste stap in de waterbehandeling om ervoor te zorgen dat het water helemaal veilig is.
 • Ionenwisselfilters: Deze filters werken door opgeloste ionen in het water te vervangen door gelijk geladen ionen die vastzitten aan een hars. Ze zijn erg goed in het ontharden van water door calcium- en magnesiumionen, die hardheid veroorzaken, eruit te halen.
 • Destillatiesystemen: Dit lijkt een beetje op het koken van water om stoom te maken en het dan weer af te koelen tot vloeistof. Het ontdoet je van zware metalen, mineralen en sommige organische verbindingen, waardoor je echt zuiver water overhoudt.
 • Keramische filters: Deze filters hebben een poreus keramisch materiaal dat verontreinigingen opvangt terwijl het water er doorheen stroomt. Ze zijn ideaal voor het verwijderen van bacteriën, protozoa en sediment, waardoor ze een goede keuze zijn als microbiologische veiligheid belangrijk is.
 • Multimediale filters: Multimediale filters hebben meerdere lagen van verschillende materialen, zoals zand, antraciet en granaat, om verschillende soorten verontreinigingen te verwijderen. Ze kunnen sediment, chloor, organische stoffen en sommige zware metalen verwijderen.

Het kiezen van het juiste waterfiltersysteem is de sleutel om ervoor te zorgen dat je water schoon is en je de regels voor voedselveiligheid volgt. Het is een goed idee om na te denken over waar je water vandaan komt, wat voor verontreinigingen erin kunnen zitten en hoeveel water je gebruikt. En vergeet niet dat het superbelangrijk is om je waterfiltersystemen in de gaten te houden en regelmatig te onderhouden om er zeker van te zijn dat ze goed en veilig werken.

Als je een foodservicebedrijf hebt in België, neem dan contact op met experts of leveranciers die gespecialiseerd zijn in commerciële waterfiltersystemen. Zij kunnen je advies geven dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en wettelijke normen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je veilig water van hoge kwaliteit levert om te koken en te drinken.