Infrarood sauna

Infrarood sauna is gezond

Infrarood sauna’s worden steeds populairder vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen. Ze maken gebruik van infrarood licht om warmte op te wekken, die dieper in de huid kan doordringen dan traditionele sauna’s, wat leidt tot verschillende positieve effecten op het lichaam.Ontdek infraroodsauna’s van X-Trend

 • Verhoogde bloedsomloop: Infrarood sauna’s kunnen de bloedsomloop in het lichaam stimuleren. Dit komt doordat de warmte de bloedvaten doet uitzetten, waardoor de bloedcirculatie verbetert. De verhoogde bloedsomloop kan helpen het herstel na lichamelijke inspanning te versnellen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 • Verbeterde ontspanning: Met hun kalmerende warmte kunnen infrarood sauna’s zorgen voor een ontspannende omgeving. Deze ontspanning kan bijdragen aan een beter stressmanagement en mentaal welzijn.
 • Verbeterde slaap: Regelmatig gebruik van een infrarood sauna kan leiden tot een betere slaap. De warmte van de sauna kan helpen om het lichaam en de geest te ontspannen en voor te bereiden op een goede nachtrust.
 • Verlichting van spieren: De diep doordringende warmte van een infrarood sauna kan pijnlijke spieren helpen verzachten. Het kan helpen bij het verlichten van spanningen en het verminderen van ontstekingen, waardoor het goed is voor mensen met problemen aan het bewegingsapparaat.
 • Cardiovasculaire gezondheid: Net als gematigde lichaamsbeweging kan het gebruik van een infrarood sauna leiden tot een verhoogde hartslag. Deze cardiovasculaire respons kan helpen het hart te versterken en de algehele cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
 • Ontgifting: Zweten in een infrarood sauna kan het lichaam helpen zich te ontdoen van gifstoffen. Omdat de warmte diep in het lichaam doordringt, kan het de zweetklieren stimuleren, wat een grondig ontgiftingsproces bevordert.
 • Gewichtsverlies: Hoewel er meer onderzoek nodig is, geloven sommige voorstanders dat infrarood sauna’s gewichtsverlies kunnen ondersteunen. Men denkt dat dit komt door de verhoging van de hartslag en bloedsomloop, waardoor de stofwisseling mogelijk wordt gestimuleerd.
 • Gezondheid van de huid: De verhoogde bloedsomloop en het zweten veroorzaakt door een infrarood sauna kan ook de huid ten goede komen. Het kan helpen de huid te reinigen, de elasticiteit te verbeteren en de collageenproductie te stimuleren.

Hoewel infrarood sauna’s veel potentiële voordelen hebben, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet in de plaats moeten komen van een gezonde levensstijl en regelmatige medische controles. Ze kunnen echter zeker een nuttige aanvulling zijn op een holistische benadering van gezondheid en welzijn.

Infrarood sauna

Hoe lang in infrarood sauna blijven

Infrarood sauna’s hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen. De warmte die ze geven kan pijnlijke spieren verzachten, de bloedsomloop verbeteren en zelfs de stemming verbeteren. Maar zoals bij elke wellness praktijk is het belangrijk om infrarood sauna’s veilig en effectief te gebruiken. Het verschil tussen een gewone en infrarood sauna ontdek je hier. 

 • Begin langzaam: Als het gebruik van een infrarood sauna nieuw voor je is, is het verstandig om te beginnen met korte sessies van ongeveer 10 tot 15 minuten. Zo kan je lichaam zich aanpassen aan de warmte en voorkom je bijwerkingen zoals duizeligheid of misselijkheid.
 • Verhoog geleidelijk de tijd: Naarmate je lichaam gewend raakt aan de infrarood sauna, kun je de duur van je sessies geleidelijk opvoeren. De meeste mensen vinden sessies van 25 tot 45 minuten optimaal om de voordelen voor de gezondheid te benutten zonder ongemak of oververhitting te veroorzaken.
 • Controleer uw comfort: Let altijd goed op hoe u zich voelt tijdens uw saunasessie. Als u zich ongemakkelijk, duizelig of misselijk begint te voelen, is het tijd om op te stappen. Uw comfort en veiligheid moeten altijd voorop staan.
 • Blijf gehydrateerd: Sauna’s zorgen ervoor dat je zweet, wat betekent dat je water verliest. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt voor, tijdens en na uw saunabeurt om goed gehydrateerd te blijven.
 • Regelmatige sessies: Regelmaat is de sleutel als het gaat om de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna. Streef indien mogelijk naar minstens drie sessies per week.
 • Optimale temperatuur: Hoewel de optimale temperatuur van persoon tot persoon enigszins kan verschillen, is een algemene richtlijn om de sauna op ongeveer 55ºC in te stellen.
 • Luister naar uw lichaam: Ieders lichaam reageert anders op warmtetherapie. Sommige mensen kunnen langere sessies verdragen, terwijl anderen de voorkeur geven aan kortere sessies. Luister naar je lichaam en pas je sessies daarop aan.
 • Afkoelingsperiode: Geef je lichaam na je sessie wat tijd om af te koelen voordat je onder een koude douche springt of bij koud weer naar buiten gaat. Dit helpt schokken van je systeem te voorkomen.

Tot slot: hoe lang u in een infrarood sauna moet blijven, hangt af van uw comfortniveau en ervaring met warmtetherapie. Denk er altijd aan om naar je lichaam te luisteren en gehydrateerd te blijven. Met de juiste aanpak kunt u genieten van de talloze voordelen die infrarood sauna’s te bieden hebben.


Is infrarood sauna beter dan traditionele sauna ?

Als het gaat om sauna-ervaringen, hebben zowel traditionele sauna’s als infrarood sauna’s hun eigen voordelen en factoren om rekening mee te houden. Door de subtiele verschillen tussen de twee te begrijpen, kunnen mensen weloverwogen beslissingen nemen die passen bij hun voorkeuren en gezondheidsdoelen.

 • Warmtebron: Traditionele sauna’s maken gebruik van verwarmde stenen of kachels om hoge temperaturen te genereren, meestal tussen 70°C en 100°C. Dit creëert een omgeving van intense, droge lucht. Dit creëert een omgeving van intense, droge hitte. Infrarood sauna’s daarentegen geven stralingswarmte af die het lichaam direct verwarmt. Ze werken bij lagere temperaturen, meestal tussen 45°C en 60°C.
 • Vochtigheidsgraad: Traditionele sauna’s hebben vaak een lagere luchtvochtigheid door de verwarmingsmethode met stenen of kachels. De lucht in traditionele sauna’s kan droog zijn, wat sommige mensen verkwikkend vinden. Infrarood sauna’s daarentegen hebben meestal een hogere luchtvochtigheid. Het lichaam absorbeert de warmte direct, waardoor een comfortabelere omgeving ontstaat voor langere sessies.
 • Ontgifting: Van zowel traditionele als infrarood sauna’s wordt aangenomen dat ze ontgifting bevorderen door te zweten. Zweten helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en draagt bij aan het algehele welzijn. Traditionele sauna’s kunnen echter meer overvloedig zweten opwekken door de hogere temperaturen. Infrarood sauna’s bevorderen ontgifting door zweten, zelfs bij lagere temperaturen.
 • Cardiovasculaire voordelen: Traditionele sauna’s staan bekend om hun positieve invloed op de cardiovasculaire gezondheid, zoals een verbeterde bloedsomloop en hartfunctie. De warmte in traditionele sauna’s zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedstroom verbetert en het algehele cardiovasculaire welzijn wordt ondersteund. Ook infrarood sauna’s kunnen cardiovasculaire voordelen bieden door de bloedsomloop te verbeteren en ontspanning op te wekken, zelfs bij lagere temperaturen.
 • Verlichting van pijn en ontspanning van spieren: Beide soorten sauna’s verlichten effectief spierspanning en bevorderen ontspanning. Hoge temperaturen in traditionele sauna’s helpen pijnlijke spieren te verzachten en spanning te verlichten. Aan de andere kant dringen infrarood sauna’s direct door in de weefsels van het lichaam en zorgen zo voor gerichte verlichting van spierpijn en stijfheid. Dit maakt ze ideaal voor mensen die op zoek zijn naar plaatselijke therapie. Meer info over hoe een infrarood sauna kan helpen bij fibromyalgia.
 • Gezondheid van de huid: Saunasessies, zowel traditionele als infrarood sauna’s, dragen bij aan een gezonde huid door de bloedsomloop te bevorderen en gifstoffen af te voeren via het zweet. Traditionele sauna’s, met hun hoge temperaturen en droge hitte, reinigen de huid en openen de poriën. De zachte warmte van infrarood sauna’s daarentegen stimuleert de collageenproductie, verbetert de teint en textuur van de huid en verbetert de bloedsomloop.
 • Energie-efficiëntie en installatie: Infrarood sauna’s worden vaak beschouwd als energiezuiniger dan traditionele sauna’s vanwege hun lagere energieverbruik en snellere verwarmingscapaciteit. Bovendien zijn infrarood sauna’s meestal verkrijgbaar als draagbare of kant-en-klare units, waardoor de installatie eenvoudiger is dan bij traditionele sauna’s, waarvoor een constructie en speciale bedrading nodig kan zijn.
 • Persoonlijke voorkeur en overwegingen: Uiteindelijk hangt de keuze tussen traditionele sauna’s en infrarood sauna’s af van persoonlijke voorkeur, gezondheidsdoelstellingen en individueel comfort. Sommige mensen geven de voorkeur aan de intense hitte en droge atmosfeer van traditionele sauna’s, terwijl anderen de zachte warmte en hogere luchtvochtigheid van infrarood sauna’s aantrekkelijker vinden. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals warmtetolerantie, gezondheidstoestand en ruimtebeperkingen bij het kiezen van de meest geschikte sauna voor uw specifieke behoeften.

Bij het afwegen van de verschillende voordelen en factoren van traditionele en infrarood sauna’s hebben mensen de mogelijkheid om een weloverwogen keuze te maken op basis van hun persoonlijke voorkeuren en wellness doelen. Of het nu gaat om ontspanning, ontgifting of therapeutische voordelen, het integreren van saunasessies in een wellness routine kan de algehele gezondheid en het welzijn enorm verbeteren.


Hoe ontspannen in infrarood sauna

Infrarood sauna’s worden steeds populairder als middel voor ontspanning en welzijn. Ze zorgen voor een kalmerende, zachte warmte die ontspanning bevordert en de slaap verbetert. Bovendien zijn er verschillende activiteiten die je in de infrarood sauna kunt doen om je ontspanningservaring nog verder te verbeteren. Infrarood sauna’s kunnen helpen bij chronische vermoeidheid

 • Meditatie: Mindfulness of meditatie beoefenen in de sauna kan helpen om je geest leeg te maken en stress te verminderen. Door u te concentreren op uw ademhaling kunt u een staat van diepe ontspanning en vrede bereiken.
 • Yoga: Zachte yogahoudingen kunnen worden uitgevoerd in de infrarood sauna om flexibiliteit te bevorderen en stress los te laten. De warmte van de sauna kan helpen om stretches te verdiepen en spierspanning te verlichten.
 • Aromatherapie: Het gebruik van essentiële oliën zoals lavendel of eucalyptus kan de ontspannende sfeer van de sauna aanvullen. Vergeet echter niet om ze veilig te gebruiken door een paar druppels aan een handdoek of diffuser toe te voegen in plaats van direct op de sauna stenen.
 • Visualisatie: Sluit uw ogen en visualiseer een vredige scène, zoals een strand of bos. Deze oefening kan helpen om uw geest te kalmeren en u naar een plek van sereniteit te brengen.
 • Hydrateren: Drinkwater voor, tijdens en na uw saunasessie kan helpen om uw lichaam gehydrateerd te houden en uitdroging te voorkomen, wat kan leiden tot gevoelens van stress of ongemak.
 • Luister naar muziek: Zachte, rustgevende muziek of natuurgeluiden kunnen de ontspannen sfeer in de sauna versterken. Kies nummers of geluiden die u bijzonder rustgevend vindt.
 • Diep ademhalen: Diepe, gecontroleerde ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Probeer diep in te ademen door uw neus, houd uw adem een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door uw mond.
 • Lezen: Als uw sauna voldoende licht heeft, kan het lezen van een boek of tijdschrift een ontspannende activiteit zijn. Zorg er wel voor dat het iets luchtigs en plezierigs is en niet werk gerelateerd of stressvol.

Kortom, er zijn veel activiteiten die u in een infrarood sauna kunt doen om uw ontspanningservaring te verbeteren. Door deze activiteiten op te nemen in uw saunaroutine kunt u een echt sereen en heilzaam wellness ritueel creëren. Vergeet niet dat het niet alleen om de warmte gaat; het gaat erom dat u tijd voor uzelf neemt om te ontspannen en te resetten.