Infrarood sauna bij chronische vermoeidheid

Infrarood sauna bij chronische vermoeidheid

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een slopende aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft en leidt tot aanhoudende vermoeidheid die niet wordt verlicht door rust. Infrarood sauna therapie staat steeds meer in de belangstelling als alternatieve behandelmethode voor CVS. Meer info over vermoeidheid behandelen met een infrarood sauna

 • Significante vermindering van vermoeidheid: Uit een onderzoek bleek dat patiënten met CVS een aanzienlijke vermindering van vermoeidheid ondervonden na het gebruik van infrarood sauna’s. De warmte van de sauna helpt de bloedsomloop te verbeteren en ontspanning te bevorderen, die beide vermoeidheid kunnen helpen verlichten.
 • Verbeterd welzijn: Thermische verwarming, zoals die van infrarood sauna’s, blijkt het algehele welzijn van CVS-patiënten te verbeteren. Dit is waarschijnlijk te danken aan het vermogen van de sauna om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren.
 • Haalbaarheid en veiligheid: Waon therapie, een vorm van thermische therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van een ver-infrarood sauna, is onderzocht op haalbaarheid en veiligheid bij patiënten met CVS. De resultaten toonden aan dat deze vorm van therapie zowel veilig als effectief is voor deze patiënten.
 • Autonome regulatie: Voor patiënten met CVS kan consequent gebruik van infrarood sauna therapie helpen bij het probleem van de autonome regulatie. Dit betekent dat het kan helpen om de automatische functies van het lichaam, zoals hartslag en bloeddruk, in balans te brengen.
 • Verlichting van fibromyalgie: Naast hulp bij CVS is ook bewezen dat de infrarood warmte in sauna’s helpt bij de verlichting van fibromyalgie, een aandoening die vaak gepaard gaat met CVS. Dit suggereert dat infrarood sauna’s meerdere aspecten van chronische vermoeidheid kunnen aanpakken.
 • Verwijdering van gifstoffen: Wetenschappers hebben ontdekt dat infrarood sauna sessies kunnen helpen om de symptomen van CVS te elimineren door het zenuwstelsel te activeren en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit ontgiftingsproces kan leiden tot verbeterde energieniveaus en verminderde vermoeidheid.
 • Verbetering van zelfgerapporteerde symptomen: In een casestudy van twee patiënten met CVS werd een drastische verbetering gevonden in zelfgerapporteerde vermoeidheid, pijn, slaapstoornissen en lage koorts na gebruik van infrarood sauna therapie. Dit suggereert dat deze vorm van therapie een breed scala aan symptomen van CVS kan aanpakken.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereert het huidige bewijs dat infrarood sauna therapie een heilzame behandelmethode zou kunnen zijn voor mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het wordt altijd aangeraden om een arts te raadplegen voordat je met een nieuwe behandeling begint.

Infrarood sauna bij chronische vermoeidheid

Traditionele sauna of infrarood sauna bij chronische vermoeidheid

Sauna’s worden al eeuwenlang gebruikt voor ontspanning en mogelijke voordelen voor de gezondheid. Als het gaat om de behandeling van chronische vermoeidheid, zijn twee populaire soorten sauna’s traditionele sauna’s en infrarood sauna’s. In dit artikel gaan we in op het belangrijkste onderscheid tussen de twee en onderzoeken we hoe ze kunnen helpen deze aandoening te verlichten.

Warmtebron

 • Traditionele sauna: Deze genereert warmte door met een kachel of elektrische verwarming rotsen op te warmen. Vervolgens wordt er water over deze stenen gegoten om stoom te creëren.
 • Infrarood sauna: In plaats van de omringende lucht te verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s infraroodverwarmers om stralingswarmte af te geven die de bewoners rechtstreeks verwarmt.

Temperatuur

 • Traditionele sauna: Functioneert bij hogere temperaturen, meestal tussen 65 en 90°C.
 • Infrarood Sauna: Werkt bij lagere temperaturen, meestal tussen 49 en 66°C.

Warmte-inwerking

 • Traditionele sauna: Verwarmt de lucht en verwarmt indirect het lichaam via het huidoppervlak.
 • Infrarood sauna: dringt de huid binnen en verwarmt het lichaam direct, waardoor een diepere warmte wordt afgegeven die weefsels en gewrichten kan bereiken.

Sensatie en vochtigheid

 • Traditionele sauna: creëert een hogere luchtvochtigheid door water over hete stenen te gieten, waardoor een stomende atmosfeer ontstaat.
 • Infrarood sauna: De luchtvochtigheid is daarentegen lager, waardoor de sauna droger en comfortabeler is.

Energieverbruik

 • Traditionele sauna: Verbruikt doorgaans meer energie omdat het de lucht en de omringende materialen verwarmt.
 • Infrarood sauna: Over het algemeen energiezuiniger omdat hij het lichaam direct verwarmt en minder tijd nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken.

Tijd om op te warmen

 • Traditionele sauna: Er is meer tijd nodig om de lucht op te warmen en de gewenste temperatuur te bereiken, wat een beetje tijdrovend kan zijn.
 • Infrarood Sauna: Warmt daarentegen sneller op, waardoor het qua tijd een efficiëntere optie is.

Detoxificatie en circulatie

 • Traditionele sauna: bevordert het zweten en kan de ontgifting bevorderen door de bloedsomloop te verbeteren.
 • Infrarood sauna: Voorstanders beweren dat het kan helpen bij ontgifting door effectief weefsels binnen te dringen en de circulatie te verbeteren.

Tolerantie en voorkeur

 • Traditionele sauna: De hoge temperaturen van een traditionele sauna kunnen voor sommige mensen een uitdaging zijn, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen.
 • Infrarood sauna: De infrarood sauna is vaak een beter te verdragen optie voor mensen die niet tegen de intense hitte van traditionele sauna’s kunnen, waardoor het voor velen een voorkeurskeuze is.

Gezien de eerder genoemde verschillen, kunnen mensen die chronische vermoeidheid ervaren beide soorten sauna’s voordelig vinden, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en tolerantieniveau. Het is cruciaal om advies te vragen aan een professional in de gezondheidszorg voordat je saunasessies opneemt in je behandelingsplan. Bovendien moet de keuze van het saunatype worden afgestemd op het individuele comfort en de bestaande gezondheidstoestand.


Vermoeidheid verminderen met infrarood sauna

Infrarood sauna’s hebben veel aandacht gekregen omdat ze de symptomen van chronische vermoeidheid kunnen verlichten. De therapeutische warmte die ze bieden kan het algehele welzijn verbeteren en vermoeidheid verminderen. Hier zijn de beste manieren om een infrarood sauna te gebruiken om vermoeidheid te verminderen:

 • Hydratatie is van het grootste belang: Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na je sessie voldoende water drinkt. Uitdroging kan vermoeidheid verergeren, dus het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.
 • Vermijd alcohol: Alcohol kan het lichaam uitdrogen en de voordelen van een infrarood sauna belemmeren. Het is het beste om alcoholische dranken te vermijden voor uw saunabeurt.
 • Optimale zithouding: Het is cruciaal om een comfortabele zithouding te kiezen in de sauna. Zo kan de infraroodwarmte zich gelijkmatig over uw lichaam verdelen, wat optimale gezondheidsvoordelen bevordert.
 • Regelmatige sessies: Consistentie is de sleutel bij het gebruik van een infrarood sauna voor verlichting van vermoeidheid. Regelmatige sessies kunnen meer blijvende voordelen bieden dan sporadisch gebruik.
 • Borstelen van de huid voordat u de sauna ingaat: Door uw huid zachtjes te borstelen voordat u de sauna ingaat, stimuleert u de poriën en verbetert u de bloedcirculatie, wat het ontgiftingsproces bevordert.
 • Omarm het spectrum: Moderne infrarood sauna’s met een volledig spectrum kunnen verschillende voordelen bieden op verschillende golflengten. Het gebruik van het volledige spectrum kan de voordelen voor de gezondheid maximaliseren.
 • Evenwichtige PH-waarden: Infrarood sauna therapie helpt bij het handhaven van evenwichtige pH-waarden in het lichaam, wat helpt bij het verminderen van ontstekingen, een veelvoorkomend symptoom bij personen met chronische vermoeidheid.
 • Rust na de sauna: Laat je lichaam na een saunasessie afkoelen en rusten. Dit helpt je lichaam te herstellen en te rehydrateren, waardoor de kans op vermoeidheid na de saunabeurt afneemt.

Een infrarood sauna kan een heilzaam middel zijn tegen vermoeidheid als het op de juiste manier wordt gebruikt. Onthoud dat elk individu uniek is, dus het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en je saunabeoefening daarop aan te passen voor maximaal profijt. Het helpt ook bij fibromyalgia