Infrarood sauna bij fibromyalgie

Infrarood sauna helpt bij fibromyalgie

Infrarood sauna’s hebben aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder die bij fibromyalgie, een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn en vermoeidheid. Het gebruik van infrarood sauna’s voor fibromyalgie komt door de warmte en het licht die ze produceren, die de lichaamsweefsels kunnen binnendringen en mogelijk de symptomen verlichten. Meer info over een infrarood sauna bij fibromyalgie. 

 • Betere bloedsomloop: Infrarood sauna’s stimuleren het hart, waardoor de bloedstroom naar de cellen toeneemt. Deze verbeterde doorbloeding kan helpen om de spierstijfheid en vermoeidheid te verminderen die mensen met fibromyalgie vaak ervaren.
 • Verlichting van chronische pijn: Studies suggereren dat behandelingen met infrarood sauna’s chronische pijn aanzienlijk kunnen verlichten. Dit is vooral relevant voor fibromyalgie patiënten, die vaak last hebben van aanhoudende, wijdverspreide pijn.
 • Vermindering van ontstekingen: Huidig onderzoek wijst op de gunstige effecten van infrarood sauna’s bij het verlagen van ontstekingen. Omdat fibromyalgie vaak gepaard gaat met een verhoogde systemische ontsteking, zou dit effect bijzonder gunstig kunnen zijn.
 • Ontspanning van de spieren: De warmte van de sauna kan helpen om gespannen spieren te ontspannen, wat verlichting biedt bij de spierstijfheid die vaak voorkomt bij fibromyalgie.
 • Beter humeur: Regelmatige saunasessies kunnen ook de stemming en het algehele welzijn verbeteren. Dit kan vooral gunstig zijn voor fibromyalgie patiënten, omdat de aandoening vaak gepaard gaat met depressie en angst.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Veel mensen melden een verbeterde slaap na het gebruik van een infrarood sauna. Aangezien een verstoorde slaap een veelvoorkomend probleem is bij mensen met fibromyalgie, mag dit potentiële voordeel niet over het hoofd worden gezien.
 • Alternatieve behandeloptie: Voor mensen die geen verlichting hebben gevonden bij standaardbehandelingen van fibromyalgie, of die liever geen medicijnen gebruiken, biedt therapie met infrarood sauna’s een natuurlijk, niet-invasief alternatief.
 • Verhoogde tolerantie voor warmte: Regelmatige blootstelling aan de hoge temperaturen in een sauna kan de tolerantie van je lichaam voor warmte verhogen. Dit kan mogelijk de gevoeligheid voor temperatuurveranderingen verminderen die sommige mensen met fibromyalgie ervaren.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de potentiële voordelen en mechanismen van infrarood sauna’s voor fibromyalgie volledig te begrijpen, suggereren de huidige bevindingen dat deze therapie een nuttig onderdeel kan zijn van een uitgebreid behandelplan. Zoals altijd is het aan te raden om alle nieuwe behandelopties met je zorgverlener te bespreken.

Infrarood sauna bij fibromyalgie

Temperatuur voor fibromyalgie in infrarood sauna

Infrarood sauna’s worden steeds populairder als methode om de symptomen van mensen met fibromyalgie te verlichten. De warmte van deze sauna’s kan het hart stimuleren, de bloedsomloop verbeteren en ontstekingen helpen verlichten. Dit is vooral gunstig voor mensen met fibromyalgie, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische pijn en ontstekingen in het hele lichaam. Met dit in gedachten is het belangrijk om te kijken naar het ideale temperatuurbereik bij het gebruik van een infrarood sauna voor fibromyalgie.

 • Lagere temperatuur: Infrarood sauna’s werken op een lagere temperatuur dan traditionele sauna’s. Het typische temperatuurbereik begint bij ongeveer 45 graden Celsius). Deze lagere temperatuur zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor hogere warmteniveaus.
 • Gemiddelde temperatuur: Als je de warmte verhoogt, kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 49 tot 54 graden Celsius. Deze gemiddelde temperatuur is vaak ideaal voor veel mensen en biedt voldoende warmte om het hart te stimuleren en de bloeddoorstroming te verbeteren zonder ongemak te veroorzaken.
 • Hoger temperatuurbereik: De maximumtemperatuur voor infrarood sauna’s ligt meestal rond de 60 graden Celsius. Dit hogere temperatuurbereik kan zorgen voor een intensere warmtetherapie, wat gunstig kan zijn voor sommige mensen met fibromyalgie. Het is echter belangrijk om te weten dat niet iedereen dit warmteniveau comfortabel of weldadig vindt.
 • Persoonlijk comfortniveau: Het is belangrijk om te onthouden dat de ideale temperatuur van persoon tot persoon kan verschillen. Sommige mensen geven de voorkeur aan een lagere temperatuur, terwijl anderen baat kunnen hebben bij een hoger warmteniveau. Het is cruciaal om naar je lichaam te luisteren en de temperatuur dienovereenkomstig aan te passen voor een comfortabele en weldadige ervaring.
 • Duur van het gebruik: De duur van elke saunasessie kan ook van invloed zijn op de ideale temperatuur. Kortere sessies kunnen een hogere temperatuur toestaan, terwijl langere sessies misschien een lager warmteniveau vereisen om comfort en veiligheid gedurende een langere periode te garanderen.
 • Geleidelijke aanpassing: Als je voor het eerst een infrarood sauna gebruikt, kan het nuttig zijn om met een lagere temperatuur te beginnen en deze na verloop van tijd geleidelijk te verhogen. Zo kan uw lichaam wennen aan de warmte en worden mogelijke ongemakken of bijwerkingen voorkomen.

Hoewel het typische temperatuurbereik voor infrarood sauna’s tussen de 45 en 60 graden Celsius ligt, varieert de ideale temperatuur voor fibromyalgie van persoon tot persoon. Het is cruciaal om bij het bepalen van de ideale temperatuur rekening te houden met persoonlijk comfort, gezondheidstoestand en de duur van het gebruik. Zoals altijd is overleg met een zorgverlener aan te raden voor een veilige en heilzame ervaring.


Fibromyalgie patiënten: hoe infrarood sauna gebruiken

Infrarood sauna’s hebben steeds meer aandacht gekregen als mogelijk therapeutisch hulpmiddel voor fibromyalgie patiënten. Het gebruik van infraroodwarmte kan een aantal voordelen bieden, waaronder pijnverlichting en een betere doorbloeding. Het is echter essentieel om specifieke richtlijnen te volgen voor een veilige en effectieve ervaring.

 • Regelmatige sessies: Consistentie is de sleutel bij het gebruik van infrarood sauna therapie voor fibromyalgie. Regelmatige sessies kunnen helpen om chronische pijn te beheersen en het algehele welzijn te verbeteren.
 • Langzaam beginnen: Voor beginners is het raadzaam om te beginnen met kortere sessies (ongeveer 15 minuten) en de duur na verloop van tijd geleidelijk te verhogen. Deze aanpak zorgt ervoor dat het lichaam zich kan aanpassen aan de warmte en minimaliseert het risico op bijwerkingen.
 • Goed hydrateren: Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na de saunasessie. Infrarood sauna’s kunnen intens zweten veroorzaken, wat kan leiden tot uitdroging als er niet goed mee wordt omgegaan.
 • Milde lichaamsbeweging: Het combineren van infrarood sauna therapie met milde lichaamsbeweging kan de voordelen versterken. Zachte activiteiten zoals stretchen of yoga kunnen bijzonder gunstig zijn voor fibromyalgie patiënten.
 • Houd je lichaam in de gaten: Luisteren naar je lichaam is cruciaal. Als u zich op een bepaald moment tijdens de sessie duizelig, misselijk of overmatig ongemakkelijk voelt, kunt u het beste uitstappen en afkoelen.
 • Rust na de sessie: Neem na elke sessie de tijd om uit te rusten en je lichaam te laten herstellen. Deze rust kan ontspanning bevorderen en de therapeutische effecten van de sauna verder versterken.
 • Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg: Voordat ze beginnen met een nieuwe behandeling, waaronder infrarood sauna, moeten fibromyalgie patiënten hun zorgverlener raadplegen. Die kan persoonlijk advies geven op basis van je gezondheidsstatus en specifieke behoeften.
 • Gebruik voorzichtig met medicijnen: Sommige medicijnen kunnen de warmtetolerantie van het lichaam beïnvloeden. Als je medicijnen gebruikt, bespreek dit dan met je zorgverlener voordat je met infrarood sauna therapie begint.

Hoewel infrarood sauna’s aanzienlijke voordelen kunnen bieden voor fibromyalgie patiënten, is het van cruciaal belang om deze richtlijnen op te volgen voor een veilige en effectieve ervaring. Denk er altijd aan om met je zorgverlener te overleggen voordat je met een nieuwe behandeling begint. Ontdek de verschillen tussen een gewone en een infrarood sauna.