Infrarood sauna tegen stress

Infrarood sauna vermindert stress

Infrarood sauna’s hebben veel aandacht gekregen vanwege hun mogelijke voordelen voor de gezondheid, vooral bij het beheersen van stressniveaus. Het is aangetoond dat de warmte die door deze sauna’s wordt opgewekt een kalmerend effect heeft op het lichaam, waardoor gebruikers tot rust komen en zich ontspannen. Hier meer over stressverlichting met een infrarood sauna. 

 • Afgifte van endorfine: Infrarood sauna’s stimuleren de productie van endorfine, de natuurlijke ‘feel good’ chemicaliën in het lichaam. Van deze neurotransmitters is bekend dat ze een gevoel van welzijn en geluk bevorderen, wat gevoelens van stress kan helpen verminderen.
 • Cortisolbalans: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan helpen om het cortisol niveau van het lichaam, het primaire stresshormoon, in balans te brengen. Als het cortisol niveau in balans is, kunnen mensen minder angst ervaren en zich meer ontspannen voelen.
 • Verlichting van pijn: Chronische pijn kan bijdragen aan stress en angst. De warmte van infrarood sauna’s kan fysiek ongemak verlichten, waardoor de algehele last van stress vermindert.
 • Ontspanningsbevordering: De warmte van een infrarood sauna bevordert ontspanning en biedt een rustige ruimte weg van de dagelijkse druk. Deze time-out kan cruciaal zijn voor de geestelijke gezondheid en stressvermindering.
 • Hormonale veranderingen: Het is bewezen dat saunabaden hormonale veranderingen teweegbrengen, waaronder een verlaging van het cortisol niveau met wel 10-40%. Deze verlaging kan stressniveaus aanzienlijk verlagen.
 • Angst bestrijden: Veel gebruikers merken dat regelmatige sessies in een infrarood sauna kunnen helpen bij het beheersen van symptomen van angst. De ontspannende omgeving en fysiologische reacties kunnen een platform bieden om angstniveaus te verlagen.
 • Mentale gezondheid verbeteren: Uit een onderzoek bleek dat infrarood sauna sessies de vermoeidheid bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom aanzienlijk verminderden. Ook de mentale gezondheid verbeterde aanzienlijk, wat een extra hulpmiddel is voor stressmanagement.
 • Minder stress: De warmte helpt het lichaam te ontspannen, wat leidt tot lagere stressniveaus. Gebruikers melden vaak dat ze zich meer ontspannen en minder gestrest voelen na een sessie in een infrarood sauna.

Gezien de potentiële voordelen van infrarood sauna’s voor het bevorderen van ontspanning, het in balans brengen van hormonen en het stimuleren van de afgifte van endorfines, kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn op elke stressbeheersing routine. Vooral voor wie in België woont, waar het koudere klimaat de warme, rustgevende omgeving van een sauna nog aantrekkelijker maakt, kan het gebruik van een infrarood sauna een heilzame manier zijn om stress op natuurlijke wijze te verminderen.

Infrarood sauna tegen stress

Infrarood sauna : minder stress

Infrarood sauna’s worden steeds populairder vanwege de vele voordelen voor de gezondheid, waaronder stressverlichting. Ze maken gebruik van infrarood licht om warmte op te wekken, die dieper in het lichaam doordringt dan traditionele sauna’s en verschillende fysiologische reacties bevordert. Naast het koesteren in de zachte warmte, zijn er verschillende andere activiteiten die je kunt ondernemen om je stressvrije ervaring in een infrarood sauna te maximaliseren.

 • Meditatie: Meditatie opnemen in uw saunaroutine kan uw ontspanning en stressverlichting verder verbeteren. Als u zich concentreert op uw ademhaling of mindfulness beoefent, kunt u uw geest leegmaken en een gevoel van kalmte en rust bevorderen.
 • Yoga: Afhankelijk van de grootte van uw sauna kunt u rustige yogahoudingen doen. De warmte kan uw flexibiliteit vergroten, terwijl de houdingen zelf ontspanning bevorderen en stress verminderen.
 • Aromatherapie: Het gebruik van essentiële oliën zoals lavendel of eucalyptus kan de stressverlagende eigenschappen van je saunasessie versterken. Deze geuren kunnen voor extra ontspanning zorgen en helpen een rustgevende omgeving te creëren.
 • Luisteren naar muziek: Zachte, kalmerende muziek kan een extra laag ontspanning toevoegen aan uw sauna-ervaring. Het kan uw geest helpen afleiden van stressvolle gedachten en positieve emoties opwekken.
 • Lezen: Een goed boek meenemen naar de sauna kan een ontspannende activiteit zijn. Houd er wel rekening mee dat overmatige hitte sommige materialen kan beschadigen, dus overweeg een luisterboek of een minder kostbaar exemplaar.
 • Visualisatie: Doe visualisatieoefeningen waarbij je je vredige scènes of succesvolle resultaten voorstelt. Deze mentale oefening kan helpen om angst te verminderen en een positieve mindset te bevorderen.
 • Progressieve spierontspanning: Hierbij span je verschillende spiergroepen in je lichaam aan en laat je ze weer los. Het kan je helpen om je meer bewust te worden van lichamelijke sensaties en helpt bij algehele ontspanning.
 • Ademhalingsoefeningen: Diepe, gecontroleerde ademhalingsoefeningen kunnen helpen de hartslag en bloeddruk te verlagen, ontspanning op te wekken en stress te verminderen.

Kortom, door gebruik te maken van deze activiteiten kunt u uw infrarood sauna ervaring aanzienlijk verbeteren en er een veelzijdige routine van maken voor algehele stressverlichting. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is, dus experimenteer gerust en ontdek welke combinatie voor u het beste werkt. Geniet van uw saunasessies en omarm de rust die het biedt. Een infrarood sauna helpt ook met ontgifting van het lichaam. 


Infrarood sauna gebruiken tegen stress

De voordelen van het gebruik van infrarood sauna’s voor het verlichten van stress zijn algemeen bekend. Studies hebben aangetoond dat ze de bloedsomloop kunnen verbeteren, ontspanning bevorderen en de cortisol spiegel verlagen, het belangrijkste stresshormoon in het lichaam. Regelmatig gebruik van een infrarood sauna kan het stressniveau aanzienlijk verlagen en zelfs de slaapkwaliteit verbeteren. Maar hoe vaak moet je een infrarood sauna gebruiken tegen stress? Laten we ons in dit onderwerp verdiepen.

 • Consistentie is de sleutel: De belangrijkste voordelen van het gebruik van een infrarood sauna worden zichtbaar als het een consistent onderdeel wordt van je wellness routine. Regelmatige sessies, in tegenstelling tot sporadische, worden aanbevolen voor optimale resultaten.
 • Dagelijks gebruik is heilzaam: Sommige experts suggereren dat dagelijkse sessies in een infrarood sauna de beste resultaten opleveren. Het is echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de frequentie daarop aan te passen.
 • Duur van de sessies: Over het algemeen moeten sessies tussen de 15-30 minuten duren. Naarmate u meer gewend raakt aan de warmte, kunt u de tijd in de sauna geleidelijk verlengen.
 • Houd de reactie van uw lichaam in de gaten: Het is essentieel om op te letten hoe je lichaam reageert op de saunasessies. Als u zich te ongemakkelijk voelt of bijwerkingen ondervindt, kan het nodig zijn om de frequentie of duur van uw sessies te verminderen.
 • Hydratatie is cruciaal: Ongeacht hoe vaak je de sauna gebruikt, het is van vitaal belang om gehydrateerd te blijven. Drink veel water voor, tijdens en na uw sessie om het vocht dat u verliest door zweten te vervangen.
 • Rustdagen zijn nodig: Ook al wordt regelmatig gebruik aangemoedigd, het is ook belangrijk om uw lichaam rustdagen te geven om te herstellen. Dit geldt vooral als u voor het eerst een sauna gebruikt.
 • Individuele behoeften verschillen: Ieder mens is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Sommige mensen hebben baat bij dagelijkse sessies, terwijl anderen drie of vier keer per week voldoende vinden.
 • Begin langzaam: Als het gebruik van een infrarood sauna nieuw voor je is, is het aan te raden om langzaam te beginnen. Begin met kortere sessies met een tussenpoos van een paar dagen en verhoog geleidelijk de frequentie en duur naarmate uw lichaam gewend raakt aan de warmte.

Hoewel de frequentie van het gebruik van infrarood sauna’s kan variëren op basis van individuele behoeften en tolerantie, is consistentie de sleutel tot verlichting van stress. Het is aan te raden om regelmatige saunabezoeken op te nemen in uw wellness routine, zonder het belang van hydratatie en rustdagen uit het oog te verliezen. Luister zoals altijd naar uw lichaam en pas uw schema aan als dat nodig is voor een optimale gezondheid en stress management.