Infrarood sauna VS gewone sauna

Wat is beter infrarood sauna of gewone sauna?

De keuze tussen een infrarood sauna en een gewone sauna is een veelbesproken onderwerp. Beide soorten hebben hun eigen kenmerken en voordelen voor de gezondheid. De beslissing hangt uiteindelijk af van persoonlijke voorkeur, comfort en specifieke gezondheidsdoelen. Meer info over een infrarood sauna

 • Infrarood sauna technologie: Infrarood sauna’s maken gebruik van infrarode warmtegolven, uitgezonden door koolstoffilters, om het lichaam direct te verwarmen. Deze stralingsenergie is vergelijkbaar met de warmte die door de zon wordt geproduceerd. Omdat de warmte zich richt op het lichaam en niet op de omringende lucht, is de temperatuur in infrarood sauna’s meestal lager dan in traditionele sauna’s.
 • Comfort in infrarood sauna’s: De lagere bedrijfstemperaturen van infrarood sauna’s kunnen ze voor sommige mensen comfortabeler maken. Het warmteniveau is beter beheersbaar en er is minder vochtigheid, wat gunstig kan zijn voor mensen die een hoge warmte en vochtigheid oncomfortabel vinden.
 • Traditionele saunamethode: Traditionele sauna’s verhitten de lucht in de ruimte, die op zijn beurt je lichaam verwarmt. Dit kan leiden tot een intensere warmte-ervaring en een hogere luchtvochtigheid. De verhoogde temperatuur kan leiden tot meer zweten, wat veel saunagebruikers waarderen.
 • Kosten: Over het algemeen zijn traditionele sauna’s duurder in aanschaf dan infrarood sauna’s. De werkelijke kosten kunnen echter variëren, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van het apparaat en de installatiekosten.
 • Voordelen voor de gezondheid: Beide soorten sauna’s worden in verband gebracht met een reeks gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gemoedstoestand, stressvermindering met een infraroodsauna en mogelijke cardiovasculaire voordelen. Regelmatig saunagebruik kan ook spierherstel en algeheel welzijn bevorderen.
 • Praktisch: Infrarood sauna’s warmen sneller op dan traditionele sauna’s, waardoor ze iets praktischer zijn voor wie een snelle saunasessie wil. Traditionele sauna’s bieden echter de klassieke sauna-ervaring waar sommige gebruikers de voorkeur aan geven.
 • Persoonlijke keuze: Sommige gebruikers geven de voorkeur aan de directe warmte van een infrarood sauna, terwijl anderen genieten van de intense hitte en vochtigheid van een traditionele sauna. Het is belangrijk om beide soorten uit te proberen en te zien aan welke je de voorkeur geeft.
 • Omgevingsfactoren: Infrarood sauna’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele sauna’s, waardoor ze een milieuvriendelijkere keuze zijn. Beide soorten hebben echter elektriciteit nodig om te kunnen werken.

Kortom, zowel infrarood sauna’s als traditionele sauna’s hebben hun unieke voordelen en bieden verschillende gezondheidsvoordelen. Je keuze tussen de twee hangt af van je persoonlijke voorkeur, comfort, gezondheidsdoelen en budget. Het is aan te raden om beide soorten uit te proberen voordat je een beslissing neemt.

Infrarood sauna VS gewone sauna

Hoe verschilt de warmteopwekking bij infrarood sauna’s?

Infrarood sauna’s zijn een fascinerende innovatie in wellness-technologie en bieden een andere methode van warmteopwekking dan traditionele sauna’s. Ze maken gebruik van infrarood licht om direct warmte op te wekken. Ze gebruiken infrarood licht om het lichaam direct op te warmen, wat unieke voordelen en een andere saunabeleving oplevert.

 • Infraroodtechnologie: Traditionele sauna’s verwarmen de lucht om je heen, die vervolgens je lichaam verwarmt. Infrarood sauna’s daarentegen gebruiken infraroodverwarmers om infrarood licht uit te stralen dat als stralingswarmte wordt ervaren. Dit wordt direct door het huidoppervlak geabsorbeerd, waardoor een directer en efficiënter verwarmingsproces ontstaat.
 • Directe lichaamsverwarming: Een infrarood sauna verwarmt uw lichaam direct zonder de omringende lucht op te warmen. Dit is met name gunstig voor mensen die moeite hebben met de hoge warmteniveaus in traditionele sauna’s, waardoor de ervaring met infrarood sauna comfortabeler en toegankelijker wordt.
 • Lagere bedrijfstemperatuur: Infrarood sauna’s werken bij een lagere temperatuur, meestal tussen 49˚C en 60˚C, vergeleken met traditionele sauna’s, die meestal 65˚C en hoger zijn. Deze lagere temperatuur kan de saunabeleving voor sommige gebruikers aangenamer maken.
 • Doordringende warmte: Het onzichtbare infraroodspectrum werkt subtiel door zachtjes het zachte weefsel van het lichaam binnen te dringen. Deze diepere penetratie helpt de stofwisseling te verhogen en zweet op te wekken, wat ontgifting bevordert en de algehele gezondheid stimuleert.
 • Voordelen voor de gezondheid: De warmte die wordt opgewekt door infraroodtechnologie kan helpen om spieren te ontspannen, spanningen te verlichten en een gevoel van rust en welzijn te bevorderen. Het kan ook helpen bij de bloedsomloop en de cardiovasculaire gezondheid, wat een reeks holistische gezondheidsvoordelen biedt.
 • Moderne wellnesspraktijk: Infrarood sauna’s bieden een moderne benadering van een eeuwenoude wellness routine. Ze gebruiken lampen voor warmtetherapie en combineren traditie met moderne technologie voor een verbeterde wellness ervaring.
 • Verschillende soorten infrarood licht: Infrarood sauna’s maken vaak gebruik van verschillende soorten infrarood licht – dichtbij, midden en veraf – om warmte af te geven. Elk type licht biedt verschillende indringdiepten en unieke gezondheidsvoordelen, en voegt zo nog een niveau van maatwerk toe aan de sauna-ervaring.

Kortom, infrarood sauna’s bieden met hun directe lichaamsverwarming en verschillende soorten infrarood licht een unieke en heilzame benadering van wellness in een sauna. Voor wie in België op zoek is naar een eigentijdse draai aan een eeuwenoude wellnesspraktijk, kan het de moeite waard zijn om infrarood sauna’s op te nemen in je gezondheids- en wellness routine.


Wat zijn de voordelen van het gebruik van een infrarood sauna?

Infrarood sauna’s hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Ze gebruiken infrarode lichtgolven om het lichaam direct te verwarmen, wat leidt tot diep, ontgiftend zweet op celniveau, waar de meeste gifstoffen zich bevinden. Laten we eens kijken naar de verschillende voordelen van een infrarood sauna.

 • Verbeterde gezondheid van het hart: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s blijkt de cardiovasculaire functionaliteit te verbeteren. Het helpt bij een betere bloedsomloop en kan zelfs helpen bij het reguleren van de bloeddruk, wat de algehele gezondheid van het hart bevordert.
 • Ontspanning van de spieren: Infrarood sauna’s leveren kalmerende warmte die diep in je spieren doordringt. Dit helpt bij het verlichten van spanning en pijn en bevordert herstel en ontspanning.
 • Verlichting van pijn: De diep doordringende warmte van de infrarood sauna kan pijn verlichten, vooral bij chronische aandoeningen zoals artritis of spierkrampen. Dit wordt gedaan door de bloedsomloop te verbeteren en het natuurlijke genezingsproces te bevorderen.
 • Mentale ontspanning: De warmte en eenzaamheid van een infrarood sauna kan helpen om stress- en angstniveaus te verminderen. Het biedt een kalme omgeving waarin u kunt ontspannen en tot rust kunt komen, wat uw geestelijke gezondheid ten goede komt.
 • Beter slapen: Regelmatige infrarood sauna sessies kunnen bijdragen aan een beter slaappatroon. De ontspannende ervaring kan u helpen sneller in slaap te vallen en dieper te slapen, waardoor uw algehele slaapkwaliteit verbetert.
 • Gewichtsbeheersing: Hoewel infrarood sauna’s geen wondermiddel zijn om af te vallen, kunnen ze wel bijdragen aan gewichtsbeheersing door uw stofwisseling te verhogen. Dit leidt tot calorieverbranding, vergelijkbaar met wat je zou ervaren tijdens het sporten.
 • Voordelen voor de huid: Infrarood sauna’s kunnen ook bijdragen aan een gezondere huid. Door meer zweten worden de poriën gereinigd, waardoor de teint, elasticiteit en helderheid van je huid verbeteren.
 • Ontgifting: Tot slot ondersteunen infrarood sauna’s de natuurlijke ontgiftingsprocessen van je lichaam. Door meer te zweten helpen ze het lichaam op cellulair niveau te ontdoen van gifstoffen, wat het algehele welzijn bevordert.

Kortom, infrarood sauna’s bieden een groot aantal voordelen voor de gezondheid, variërend van een betere gezondheid van het hart en verlichting van pijn tot betere slaap en ontgifting. Hoewel individuele ervaringen kunnen variëren, kan het heilzaam zijn om regelmatig infrarood sauna’s op te nemen in je wellness routine. Zoals altijd is het aan te raden om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je aan een nieuw gezondheidsprogramma begint.


Wat is het kostenverschil tussen infrarood sauna en traditionele sauna?

Als je overweegt om er een bij jou thuis te installeren, is het essentieel om het verschil in kosten tussen infrarood sauna’s en traditionele sauna’s te begrijpen. Beide soorten sauna’s bieden unieke voordelen, maar er hangt ook een ander prijskaartje aan. In dit artikel vind je een gedetailleerde vergelijking van de kosten die beide soorten sauna’s met zich meebrengen.

 • Initiële kosten: Traditionele sauna’s kunnen duurder zijn dan infrarood sauna’s. De installatie ervan vereist vaak een grotere ruimte en meer materialen, waardoor de totale kosten hoger zijn.
 • Gebruikskosten: Infrarood sauna’s zijn over het algemeen goedkoper in gebruik omdat ze minder elektriciteit verbruiken dan traditionele sauna’s. Dit verschil in stroomverbruik kan na verloop van tijd tot aanzienlijke besparingen leiden.
 • Onderhoudskosten: Beide soorten sauna’s hebben regelmatig onderhoud nodig, maar traditionele sauna’s hebben misschien vaker onderhoud nodig vanwege hun ontwerp en het vocht dat ze produceren. Dit kan leiden tot hogere lopende onderhoudskosten.
 • Grootte en capaciteit: De grootte en capaciteit van de sauna kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Grotere sauna’s die plaats bieden aan meer mensen zijn meestal duurder, ongeacht of ze traditioneel of infrarood zijn.
 • Voorzieningen en extra’s: Extra functies zoals geluidssystemen, verlichtingsopties of hoogwaardige materialen kunnen de kosten van zowel infrarood sauna’s als traditionele sauna’s verhogen.
 • Energie-efficiëntie: Infrarood sauna’s staan bekend om hun energie-efficiëntie. Ze warmen sneller op en bij een lagere temperatuur, wat kan besparen op energiekosten.
 • Levensduur: De levensduur van de sauna kan ook van invloed zijn op de kosten. Hoewel beide soorten sauna’s gemaakt zijn om lang mee te gaan, moeten de onderdelen van traditionele sauna’s eerder worden vervangen door slijtage als gevolg van de hogere temperaturen en het vocht.
 • Locatie: De locatie van de sauna, voor binnen of buiten, kan ook van invloed zijn op de kosten. Buitensauna’s hebben mogelijk een extra constructie en isolatie nodig om bestand te zijn tegen weersomstandigheden, waardoor de initiële kosten hoger zijn.

Kortom, hoewel de initiële kosten van een traditionele sauna hoger kunnen zijn, moet bij de keuze tussen infrarood sauna’s en traditionele sauna’s ook rekening worden gehouden met factoren als bedrijfs- en onderhoudskosten, grootte, functies, energie-efficiëntie, levensduur en locatie. Het is aan te raden om deze factoren zorgvuldig te overwegen op basis van uw specifieke behoeften en budget voordat u een beslissing neemt.