Ontijzeraar grondwater

Verwijderen van ijzer uit grondwater met een ontijzeraar

IJzer uit grondwater verwijderen is een essentiële stap om veilig en schoon water te garanderen en voor industrieën waar de zuiverheid van water een must is. Grondwater bevat vaak opgelost ijzer, wat leidt tot vlekken, onaangename geuren en zelfs de groei van ongewenste bacteriën bevordert. Het gebruik van een ontijzeraar, of een systeem voor het verwijderen van ijzer, is een efficiënte manier om deze problemen op te lossen.

Wil jij ijzer verwijderen uit grondwater in België, lees er dan hier meer over en vraag een offerte aan of stel uw vragen.  

Het verwijderen van ijzer uit grondwater omvat verschillende stappen en factoren om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief werkt. Deze stappen kunnen variëren afhankelijk van het type ontijzeraar dat wordt gebruikt, maar het doel blijft hetzelfde: het ijzergehalte terugbrengen tot een aanvaardbaar niveau. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste aspecten van het verwijderen van ijzer:

 • Eerste controle: Voordat je een methode voor het verwijderen van ijzer kiest, is het cruciaal om het water te testen op ijzerconcentratie, pH-waarde en andere mogelijke verontreinigingen. Dit helpt bij het bepalen van de meest geschikte behandelingsmethode.
 • Oxidatie: IJzer in water bestaat voornamelijk in twee vormen: oplosbaar ijzerhoudend ijzer (Fe2+) en onoplosbaar ijzerhoudend ijzer (Fe3+). Oxidatie processen zetten ijzerijzer om in de ijzerhoudende vorm, die vervolgens kan worden uitgefilterd. Dit kan worden gedaan door beluchting, chloor of ozonbehandeling.
 • Filtratie: Als de oxidatie is voltooid, gaat het water door een filtratie systeem om de onoplosbare ijzerhoudende deeltjes te verwijderen. Er kunnen verschillende soorten filters worden gebruikt, zoals mangaanzand, zandfilters of multimedia filters.
 • pH aanpassen: Het succes van het verwijderen van ijzer kan worden beïnvloed door de pH-waarde van het water. De pH op een optimaal niveau brengen kan het oxidatie proces stimuleren en de algehele efficiëntie van de behandeling verbeteren.
 • Onderhoud: Consequent onderhoud van het ontijzeraar systeem is cruciaal voor de effectiviteit op lange termijn. Dit omvat het reinigen van de filters, het systeem in de gaten houden voor eventuele storingen en het periodiek testen van de waterkwaliteit.
 • Bacteriële bestrijding: Soms kan ijzer in het water bepaalde bacteriën voeden, wat leidt tot biofouling. Het kan nodig zijn om stappen in het behandelingsproces op te nemen om deze bacteriën te beheersen of uit te roeien.
 • Chemische toevoeging: Voor sommige systemen kan het toevoegen van chemicaliën zoals polyfosfaten helpen bij het vasthouden van kleine hoeveelheden ijzer, zodat deze niet neerslaan en vlekken of kalkaanslag veroorzaken.
 • Systeem kiezen: Het kiezen van een systeem voor het verwijderen van ijzer hangt af van verschillende factoren, zoals de ijzerconcentratie, de hoeveelheid water die behandeld moet worden en specifieke doelstellingen voor de waterkwaliteit. Het is cruciaal om een systeem te kiezen dat effectief kan omgaan met de specifieke omstandigheden van het grondwater dat wordt behandeld.

Kortom, het is heel goed mogelijk om ijzer uit het grondwater te verwijderen met een ontijzeraar, zolang het systeem maar juist wordt gekozen, goed wordt geïnstalleerd en regelmatig wordt onderhouden. Dit proces verbetert niet alleen de visuele kwaliteit van het water, maar beschermt sanitair en apparaten ook tegen mogelijke schade. Voor wie in België worstelt met hoge ijzergehaltes in het grondwater, is investeren in een effectief systeem voor het verwijderen van ijzer een slimme en noodzakelijke zet om de kwaliteit van hun watervoorziening te waarborgen. Meer info over ijzer uit grondwater halen.

Ontijzeraar grondwater

Kunnen ontijzeraars ook andere mineralen uitfilteren

Ons grondwater is vaak een cocktail van verschillende mineralen en stoffen, waarvan sommige een negatieve invloed kunnen hebben op hoe het ruikt en zelfs of het geschikt is voor verschillende toepassingen zoals. IJzer is zo’n onwelkome gast die vlekken kan veroorzaken.

Gelukkig hebben we ontijzering technologieën die niet alleen ijzer uit ons water schoppen, maar ook het gehalte aan andere elementen omlaag brengen.

 • Mangaan: Net als een onwelkome buur die altijd ongevraagd opduikt, wordt mangaan vaak samen met ijzer aangetroffen in grondwater. Het goede nieuws? Veel ontijzeraars verwijderen ook mangaan, waardoor zwarte vlekken en vieze geuren in je water worden voorkomen.
 • Calcium: Sommige ontijzeringsmethoden, met name filtratie en ionenuitwisseling, kunnen ook wonderen verrichten door het calciumgehalte te verlagen, waardoor het water zachter wordt en je leidingen en apparaten worden behoed voor de gevreesde kalkaanslag.
 • Magnesium: Dit is een andere boosdoener die bijdraagt aan waterhardheid. Maar raad eens? Sommige ontijzertechnieken kunnen magnesium ook de deur wijzen, waardoor je water nog zachter wordt.
 • Waterstofsulfide: Dit is de stof die verantwoordelijk is voor de “rotte eieren” geur in sommige grondwaterbronnen. Sommige ontijzeraars die gebruik maken van beluchting of oxidatie kunnen hier ook voor zorgen.
 • Zware metalen: Ontijzeren kan ook helpen om de aanwezigheid van zware metalen zoals lood, zink en koper te verminderen. Deze kunnen schadelijk zijn, zelfs in lage concentraties.

Het is cruciaal om te onthouden dat ontijzeren je waterkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren, maar hoe effectief het is hangt grotendeels af van de cocktail van verontreinigingen in je grondwater en de specifieke technologie die wordt gebruikt. Voor de beste resultaten laat je je grondwater testen om alle ongewenste gasten te identificeren en overleg je met een professionele waterbehandelaar om het beste systeem voor jouw behoeften te kiezen.


Prijs van ontijzeraar voor grondwater

Het verwijderen van overtollig ijzer in grondwater is cruciaal, vooral in gebieden waar grondwater een belangrijke bron is voor huishoudelijk en agrarisch gebruik. Een ontijzeringsinstallatie voor grondwater helpen ons daarbij. Ze schrobben het overtollige ijzer weg dat anders kan leiden tot onaangename vlekken op je kleding en armaturen, en zelfs je leidingen kan verstoppen. De kosten van deze systemen kunnen nogal variëren. Factoren zoals de grootte van het systeem, hoe complex het is en de specifieke behoeften van de waterbron spelen allemaal een rol.

Tip: ontijzeren grondwater.

Laten we het eens van dichterbij bekijken:

 • Type ontijzeraar: Je keuze tussen chemische oxidatie, beluchting en filtratie systemen, of misschien een mix hiervan, kan de prijs sterk beïnvloeden. Chemische systemen betekenen vaak dat je reagentia moet blijven kopen, terwijl beluchtingssystemen meer te maken hebben met de initiële installatiekosten en minder lopende uitgaven.
 • Capaciteit van ontijzeraar: Grotere systemen die ontworpen zijn om grotere hoeveelheden water te verwerken voor commercieel of agrarisch gebruik zullen duurder zijn dan kleinere die bedoeld zijn voor thuisgebruik. Het debiet, dat we meten in gallons per minuut (GPM), heeft een directe invloed op het prijskaartje.
 • Specifieke installatie: De kosten om het systeem door een vakman te laten installeren kunnen verschillen, afhankelijk van hoe complex het systeem is en de unieke behoeften van de locatie. Als er extra loodgieterswerk, elektrisch werk of aangepaste aanpassingen nodig zijn, kan dit de kosten opdrijven.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud is belangrijk om het systeem langer soepel en efficiënt te laten werken. Dit houdt in dat je filters moet vervangen, systemen moet schoonmaken en af en toe onderdelen moet vervangen. Hoe makkelijk het systeem te onderhouden is en hoe vaak het onderhoud nodig heeft, heeft invloed op de totale gebruikskosten.
 • Energieverbruik: Systemen die veel stroom nodig hebben om te werken, zoals systemen met pompen met een hoge capaciteit of geavanceerde oxidatieprocessen, kunnen de operationele kosten opdrijven via hogere elektriciteitsrekeningen.
 • Waterkwaliteit: De kosten van het systeem kunnen ook worden beïnvloed door de initiële kwaliteit van het grondwater. Als het water hogere concentraties ijzer of andere verontreinigingen bevat, heb je misschien een complexer (en dus duurder) systeem nodig om het water effectief te behandelen.
 • Extra functies: Systemen met slimme technologie voor het op afstand monitoren en beheren van het behandelingsproces kunnen de kosten verhogen, maar zorgen ook voor meer gemak en efficiëntie.
 • Duurzaamheid en garantie: Systemen die lang meegaan, gemaakt zijn van duurzame materialen en voorzien zijn van een uitgebreide garantie kosten misschien meer, maar ze kunnen je op de lange termijn geld besparen doordat er minder vervangingen of reparaties nodig zijn.

Als je overweegt om een ontijzeraar voor grondwater te laten installeren, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de initiële kosten voor kopen en installeren. Je moet ook kijken naar de lopende operationele en onderhoudskosten. Als je kiest voor een systeem dat een goede balans biedt tussen initiële kosten, efficiëntie en duurzaamheid, kun je na verloop van tijd het meeste waar voor je geld krijgen.

Het is altijd een goed idee om met professionals op het gebied van waterbehandeling te praten om uit te zoeken wat het beste systeem is voor jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Op deze manier weet je zeker dat je investeert in een oplossing die effectief aan je eisen voldoet zonder veel geld uit te geven.


Onderhoud van ontijzeraar

Je ontijzeraar in topconditie houden is de sleutel tot een constante toevoer van schoon, ijzervrij water. Dit is vooral cruciaal als je grondwater gebruikt als je belangrijkste waterbron, omdat ijzer kan leiden tot vlekken, onaangename geuren en zelfs schade aan je watertoestellen. Hier is een handige gids om je ontijzeraar goed te laten werken:

 • Houd een oogje in het zeil: Maak er een gewoonte van om je systeem regelmatig te controleren op tekenen van slijtage. Dit betekent dat je filters, reservoirs en andere onderdelen controleert op lekkage, roest of verstopping. Als je deze problemen in een vroeg stadium ontdekt, kan dat je later grotere kopzorgen besparen.
 • Maak de filters schoon: De filters van je ontijzeraar zijn de onbezongen helden die ijzer uit je water verwijderen. Zorg ervoor dat je ze schoonmaakt of vervangt volgens het advies van de fabrikant. Vergeet niet dat filters die vol zitten met ijzerdeeltjes de effectiviteit van je systeem kunnen belemmeren.
 • Spoelen en herhalen: De meeste ontijzeraars moeten regelmatig worden teruggespoeld om zich te ontdoen van ijzerdeeltjes die zich hebben opgehoopt in het mediabed. Houd je aan de richtlijnen over hoe vaak je dit moet doen. Het is een eenvoudige manier om de filtermedia te verversen en efficiënt te laten werken.
 • Controleer je luchtinjector: Als je systeem afhankelijk is van een luchtinjector om het ijzer te oxideren voor het filteren, zorg er dan voor dat deze zijn werk doet. Een defecte luchtinjector kan een domper zetten op het vermogen van je systeem om ijzer te verwijderen.
 • Houd het debiet in de gaten: Zorg ervoor dat het waterdebiet door je ontijzeraar precies goed is. Een te hoog debiet kan betekenen dat er minder ijzer wordt verwijderd, terwijl een te laag debiet je systeem onnodig kan belasten.
 • Test het water: Regelmatig het water testen voor en nadat het door de ontijzeraar is gegaan kan je een goed idee geven van hoe goed het werkt. Een stijgend ijzergehalte kan een teken zijn dat je systeem moet worden afgesteld of dat onderdelen moeten worden vervangen.
 • Houd de pH-waarde onder controle: Het succes van het verwijderen van ijzer kan afhangen van de pH-waarde van het water. Zorg ervoor dat de pH-waarde binnen het bereik ligt van je specifieke ontijzeraar. Misschien moet je de pH-waarde bijstellen om alles soepel te laten verlopen.
 • Doe een beroep op de professionals: Naast het reguliere onderhoud dat je zelf kunt doen, is het verstandig om je systeem regelmatig door een professional te laten nakijken. Zij kunnen problemen opsporen die misschien niet meteen opvallen en ervoor zorgen dat je systeem op volle toeren draait.

Door je ontijzeraar regelmatig te controleren, schoon te maken en af te stellen, investeer je in een lange levensduur en goede prestaties. Volg deze stappen om je water schoon, helder en ijzervrij te houden. En overweeg om jaarlijks een professionele onderhoudsbeurt in te plannen om je systeem in topconditie te houden. Dat geeft je gemoedsrust en helpt je waterkwaliteit te beschermen.