Waterontharder

Waterontharder installeren: zelf doen of een professional inschakelen?

Als je veel last hebt van kalkaanslag aan je kranen, je tegels en in je huishoudapparatuur, dan heb je te maken met hard water dat door je waterleidingen stroomt. De waterhardheid kan per regio verschillen en is onder andere afhankelijk van het grondwater en de mate waarin een waterleidingmaatschappij het water onthard. Met hard water ondervind je eigenlijk alleen maar nadelen. Je bent veel tijd kwijt aan het reinigen van je kranen en tegels en het verkort de levensduur van huishoudelijke apparatuur. Daarnaast zullen waterleidingen en apparaten door kalkvorming moeilijker te verwarmen zijn, waardoor je ook nog eens meer energie verbruikt dan nodig is. De oplossing is een waterverzachter plaatsen. Ontdek de beste waterontharder voor thuis hier.

Waterontharder kopen
Waterontharder kopen

Naast al deze praktische problemen, is hard water niet bevorderlijk voor de gezondheid van jou en je gezinsleden. Bij het voortdurend drinken van hard water kunnen klachten ontstaan, zoals verkalking van nieren en aders en is er een verhoogde kans op nierstenen. In veel huishoudens waar hard water uit de kraan komt, wordt dan ook vaak flessenwater gedronken. Hard water is ook van invloed op je huid en je haar. Zowel de huid als haren worden ruw en zien er dof en ongezonder uit. Je moet ook meer shampoo en zeep gebruiken in hard water en ook dit is niet bevorderlijk voor de huid en haren.

Een waterontharder is de oplossing voor al deze problemen met hard water. Door middel van ionenuiwisseling worden calcium en magnesium uit het water gehaald en natrium aan het water toegevoegd. Zo ontstaat zacht water dat doorstroomt naar de kranen in je woning en profiteer je van alle voordelen van zacht water. Als je ook een waterontharder in huis wilt, dan kom je voor de keuze te staan of je een waterontharder zelf gaat installeren of dat je dit door een expert wilt laten installeren?

Prijs waterontharder plaatsen

Uiteraard moet je bij het aanschaffen van een waterontharder rekening houden met een kleine investering. De investering is de moeite waard, want je bent af van alle nadelen van hard water. Tevens bespaar je op energie, gebruik je minder zeep en shampoo en hoef je ook geen flessenwater meer te kopen. Hiermee heb je een waterontharder in een mum van tijd terugverdiend.

De prijs van een waterontharder is afhankelijk van of je kiest voor een mechanische waterontharder of een elektronische waterontharder. Een mechanische waterontharder is goedkoper, met een gemiddelde startprijs van € 700,-. Maar dan heb je te maken met een regeneratieproces dat automatisch op een bepaald tijdstip start en dit kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld de waterontharder lange tijd niet gebruikt en er eigenlijk niet geregenereerd hoeft worden. Bij een elektronische waterontharder zal er geregenereerd worden bij het verbruik van een bepaald volume water. Er vinden dan geen onnodige regeneraties plaats. Gemiddeld beginnen de prijzen van een elektronische waterontharder bij € 900,-.

Wanneer je een waterontharder zelf plaatst, zul je geen installatiekosten hebben. Dit lijkt dan voordeliger, maar houd er rekening mee dat je wel verstand van zaken moet hebben. Als je de waterontharder fout installeert, dan kunnen de kosten veel hoger oplopen. Veel leveranciers bieden dan ook installatie aan. De prijs van een waterontharder zal dan wat stijgen, maar je weet zeker dat de waterontharder goed is geïnstalleerd. Gemiddeld genomen kost een waterontharder inclusief installatie tussen de € 1.000,- en € 1.800,-.

De waterontharder installeren in 7 stappen

Als je zelf handig genoeg bent, dan kun je besparen op de installatiekosten en de waterontharder zelf installeren. Je moet dan wel weten waar je mee bezig bent en kennis hebben van het waterleidingnetwerk. Net zoals een professional zal doen, kun je een waterontharder installeren in 7 stappen:

Kies een plaats voor de waterontharder

Wil je in je hele woning van zacht water profiteren? Dan moet de waterontharder aan het begin van de waterleiding worden geïnstalleerd. De keuze van waar je de waterontharder installeert is dan niet zo groot. Meestal zal dit de meterkast of een kelder zijn. Maar er zijn ook ander plekken mogelijk, zoals een garage, badkamer of de keuken. Waar je de waterontharder ook installeert, er zijn enkele voorwaarden. Zo mag een waterontharder niet te dicht bij een warmtebron worden geïnstalleerd. De ruimte moet koel zijn, maar wel vorstvrij. Om pekelwater na de regeneratie af te voeren moet er ook een afvoer in de buurt zijn. Kies je voor een elektronische waterontharder, dan is een stroompunt in de buurt ook benodigd. Verder moet een waterontharder altijd waterpas worden geïnstalleerd.

De bypass installeren

Het is verstandig om een bypass te installeren. Hiermee krijg je toch leidingwater (hard water), wanneer de waterontharder is uitgeschakeld tijdens het regenereren of tijdens een onderhoudsbeurt. Water stroomt dan direct vanuit de waterleiding naar de kraan door, zonder dat het door de waterontharder stroomt. Om de bypass te installeren, zul je eerst de hoofdkraan moeten afsluiten. Dan is het een kwestie van de plek van de bypass bepalen en de leiding op dat punt weghalen. Hier moet je soms een stuk leiding wegslijpen. Daarna installeer je de bypass en moet je zorgen voor een goede waterdichte aansluiting, voordat je de hoofdkraan weer openzet.

De waterontharder aansluiten

Het aansluiten van de waterontharder op de waterleiding is, zodra je de bypass hebt geïnstalleerd niet zo heel moeilijk. Hiervoor heb je twee flexibele waterleidingen nodig. Een leiding sluit je aan op de bypass, waardoor het water rechtstreeks de waterontharder instroomt. De andere flexibele leiding is de retourleiding en sluit je aan op de waterontharder dat weer naar de bypass gaat om onthard water naar de kranen in je woning te laten stromen.

De afvoer aansluiten

Als de harsen in de waterontharder verzadigd zijn met kalk, zal er geregenereerd worden. Hiervoor is het nodig om regelmatig de waterontharder te voorzien van regeneratiezout. Tijdens het regenereren zal water met zout worden vermengt tot pekelwater. Hiermee worden de harskorrels grondig gespoeld en ontdaan van kalk. Dit pekelwater mag natuurlijk niet de waterleiding instromen, maar moet via een afvoer worden afgevoerd. Hiervoor heb je een afvoerslang nodig die vanuit de waterontharder naar de afvoer voor het riool loopt. Het is niet verstandig om de afvoerslang rechtstreeks op het riool aan te sluiten, omdat rioolgassen voor ontploffingsgevaar kunnen zorgen en je krijgt last van stank uit het riool. Plaats daarom bij de afvoer een sifon, waar de afvoerslang op aangesloten wordt. Ontdek wat een waterverzachter doet met kalk.

De overloop aansluiten

Voor het geval je problemen krijgt met je waterontharder en het water kan niet direct afgevoerd worden, is er op elke waterontharder een overloop aanwezig. Normaliter zal de overloop niet worden gebruikt, maar wanneer dit toch het geval is, moet ook de overloop worden aangesloten op het riool. Het aansluiten van de overloop kan ook gemakkelijk met een afvoerslang die je met de afvoer van de riolering verbindt.

De waterontharder opstarten

Nu alles is aangesloten, is het van belang om alle lucht die in de leidingen aanwezig is te verwijderen en tegelijkertijd het hele circuit goed te laten spoelen. Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact om de waterontharder te activeren. De mechanische waterontharder werkt op waterdruk. Open vervolgens de bypasskraan en sluit de aanvoerkraan en de afvoerkraan. Open nu een willekeurige kraan en vervolgens sluit je de bypasskraan. De druk zal nu wegvallen. Open daarna de aanvoerkraan en daarna heel langzaam de afvoerkraan. Nu wordt er gespoeld en wacht je tot het waterniveau in de waterontharder is gestegen tot ongeveer één centimeter boven het zoutniveau. Je hebt nu de leidingen goed doorgespoeld.

Controle na een paar dagen

De waterontharder kan nu in werking treden. Het is wel verstandig om na een paar dagen de werking van de waterontharder te controleren. Let hier vooral ook op hoe het regenereren gaat. Bij het niet juist regenereren zul je uiteindelijk geen zacht water meer uit de kraan krijgen, omdat de harsen niet goed worden gespoeld. Desnoods test je met een teststrip na de eerste regeneratie de hardheid van het water, om te zien of er daadwerkelijk zacht water uit je kraan komt.

Zelf je waterontharder plaatsen of een professioneel bedrijf inschakelen?

Natuurlijk kun je zelf een waterontharder plaatsen, maar als je niet de expertise in huis hebt of je hebt twijfels of je een waterontharder goed kunt installeren, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Je profiteert dan ook van alle voordelen die je bij het zelf plaatsen niet hebt. Zo krijg je garantie op de installatie van de waterontharder en weet je ook zeker dat een professional verstand van zaken heeft. Tevens kan een professional je goed advies geven over de keuze voor een bepaalde waterontharder en het gebruik van de waterontharder. Wanneer je de waterontharder door een professional laat installeren geeft dit veel meer rust en hoef je je geen zorgen te maken of alles wel goed is aangesloten.

Info: leads | leadgeneratie |

Vraag nu een offerte aan voor het plaatsen van een waterontharder

Wil jij ook een waterontharder laten plaatsen door een professional? Je hoeft dan niet meer op zoek naar een professional, want hier kun je heel gemakkelijk offertes opvragen van diverse leveranciers uit jouw regio. Zij sturen jou een offerte, waarna jij enkel nog maar de verschillende modellen waterontharders en prijzen met elkaar hoeft te vergelijken. Vrijwel alle leveranciers installeren de waterontharder bij jou thuis. Ontdek verschillende soorten waterontharders.